Ofrivilligt barnlösa – långa köer för att få hjälp

Cirka 35 par och ensamstående kvinnor står just nu i kö för att få hjälp att skaffa barn. För att få hjälp krävs det att man uppfyller vissa krav, exempelvis måste kvinnan som vill försöka bli gravid vara under 40 år. Trots detta så är det långa väntetider. "Vi klarar inte vårdgarantin", säger Marlene Furbeck, verksamhetsområdeschef obstetrik/gynekologi på Region Norrbotten.

Livio i Umeå genomför IVF behandlingar åt regionen.

Livio i Umeå genomför IVF behandlingar åt regionen.

Foto: Livio

Norrbotten2023-12-29 19:00

Ofrivilligt barnlösa i norra Sverige får hjälp med behandling via privata vårdgivare eftersom regionerna inte erbjuder denna hjälp. 

– Jag vet inte exakt när regionen har gjort bedömningen att de ska remittera patienterna vidare istället för att utföra vården själv. Vi har inte den kompetensen hos oss helt enkelt och det krävs ganska mycket för att bygga upp den typen av verksamhet, säger Marlene Furbeck, verksamhetsområdeschef.

undefined
"Det är så klart angeläget för den patienten som söker hjälp för infertilitet. Men inom hälso- och sjukvården är det så att vi alltid måste prioritera det som kan vara en fara för liv och hälsa först", säger Marlene Furbeck, verksamhetsområdeschef obstetrik/gynekologi på Region Norrbotten.

De flest remitteras till privatkliniken Livio i Umeå som norra sjukvårdsregionen, (Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen och Västernorrland) har avtal med.  

Det är regionerna själva som gör fertilitetsutredning, en utredning som behöver göras innan remiss kan skickas till privatklinik för exempelvis IVF-behandling. 

– Fertilitetsutredningarna tar olika tid. För vissa går det snabbare än för andra. Och vi har ganska långa utredningstider då vi gör både en medicinsk, social och psykologisk utredning innan en patienten remitteras vidare. Men vi klarar inte vårdgarantin och vi jobbar stenhårt med att försöka klara den, säger Furbeck. 

Patienterna i Norrbotten får alltså vänta längre än de 90 dagarna som utlovas i vårdgarantin för att påbörja en fertilitetsutredning. Uppfyller patienterna regionens krav remitteras de vidare och regionen står för kostnaden för ett barn eller maximalt tre IVF-behandlingar.

undefined
Kristina Löfdahl är verksamhetschef och sjuksköterska på Livio i Umeå.

Tid är en kritisk faktor för många ofrivilligt barnlösa eftersom åldern har stor betydelse för om man blir beviljad hjälp av regionen och för hur stora chanser kvinnan har att lyckas bli gravid. 

– Om man närmar sig 40 kan det bli väldigt stressigt att hinna med alla regionfinansierade behandlingar. För många tar det ungefär ett och ett halvt år eller längre att hinna med tre IVF-behandlingar. Så har det tagit lång tid att få en remiss kan det bli svårt för patienten att hinna, eftersom det är så viktigt med åldersgränsen för regionerna, säger Kristina Löfdahl, verksamhetschef och sjuksköterska på Livio i Umeå. 

undefined
Livio i Umeå genomför IVF behandlingar åt regionen.

De som har möjlighet att stå för kostnaden själva kan vända sig till en privatklinik för att göra en fertilitetsutredning. Hermelinen är en av få privata vårdgivare som kan göra detta i Norrbotten. Men efterfrågan på gynekologisk vård i länet är så stor att de har svårt att ta emot patienter som behöver göra mindre akuta undersökningar. 

– Överallt är det långa väntetider till gynekologer och vi kan inte hjälpa alla. Vi gör så gott vi kan och vi har jättesvårt att hinna med då våra gynekologer är fullbokade, säger Therese Waaranperä, verksamhetschef för specialistvård på Hermelinen. 

undefined
Therese Waaranperä är verksamhetschef på Hermelinen i Luleå.

Samkönade par, ensamstående kvinnor eller heterosexuella par som behöver donerade könsceller (ägg eller spermier från en annan person) får vänta ännu längre. Då genomför man en mer omfattade utredning och patienten måste träffa en läkare och kurator som avgör om patienten har medicinska och psykosociala förutsättningar att bli förälder. 

Samtalen med läkaren och kuratorn ger patienterna en möjlighet att prata med någon om de förhoppningar och kanske rädslor inför att göra en donationsbehandling, man pratar också om vilka rättigheter och skyldigheter man har gentemot barnet, hur ens nätverk av övrig familj och vänner ser ut och patientens ekonomiska situation.

– För ensamstående kvinnor utreder man även vilket nätverk de har runt omkring sig och hur de ska kunna försörja ett barn själv. Även om man har stödpersoner eller stödfunktioner som skulle kunna hjälpa till om kvinnan exempelvis skulle bli sjuk eller att något annat skulle hända, förklarar Kristina Löfdahl, verksamhetschef på Livio. 

På privatkliniken upplever de att det finns ett stort behov av hjälp vid ofrivillig barnlöshet. 

– Det finns ett stort behov i hela norra Sverige. Utöver regionpatienterna har vi även privata patienter som gör behandlingar och tidigare remisspatienter som önskar hjälp med att få syskon, säger Löfdahl. 

De senaste fem åren har nästan 500 kvinnor beviljats hjälp av region Norrbotten för ofrivillig barnlöshet. Hur många som har nekats för att de inte uppfyller kraven vet inte regionen. 

– Sån statistik kan jag inte ta fram, säger Marlene Furbeck, verksamhetsområdeschef Region Norrbotten.

Norrbotten

Så många ofrivilligt barnlösa har fått hjälp av region Norrbotten per år: 

2019: 121 

2020: 74 

2021: 87 

2022:108

2023: 68 fått beviljad remiss, ca 35 väntar i kö på utredning.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!