Oförändrad sjöfylla för 2011

Nya hårdare lagar gällande alkohol på sjön. Trots det har sjöfyllan inte minskat 2011.

NORRBOTTEN2011-08-16 16:01

Sedan första juni 2010 infördes nya hårdare lagar gällande sjöfylla för båtförare. Men Kustbevakningen i norr har inte lyckats fånga fler rattfulla på sjön för det.

-  Enligt vår statistik så har det rapporterats 7 fall av sjöfylla tills mitten av augusti. I fjol i Norrbotten rapporterades 11 sjöfyllor totalt under hela året i fjol, säger Anders Persson, vakthavande befäl på kustbevakningen för region Nord.

Lagen innebär att Kustbevakningen och Polisen får göra slumpmässiga nykterhetskontroller till sjöss för att kontrollera nykterheten i svenska vatten.

Gör riktade kontroller

I Västerbotten har endast 2 sjöfyllor rapporterats i år jämfört med 8 förra året. På kustbevakningen tror man att folk har anpassat sitt beteende på sjön.

- Folk har väl helt enkelt blivit medvetna om den ändrade lagstiftningen, säger Anders Persson, vakthavande befäl.

Hur tror du mörkertalet på sjön ser ut?
- Det kan jag inte uttala mig eller spekulera om.

Hur arbetar kustbevakningen med sjöfyllan?
- Vi gör riktade kontroller mot större evenemang som stadsfester och andra sammankomster. Då brukar vi ha pådrag och testa extra. Sen gör vi även kontroller mera slumpartat också.

Saknas resurser?
- Nej det tycker jag inte, säger Anders Persson, vakthavande befäl på kustbevakningen för region Nord.

FAKTA: Sjöfylla

Sedan den första juni 2010 finns en fast gräns på 0,2 promille för sjöfylleri. Regeln gäller alla fartyg som kan framföras i minst 15 knop eller har ett skrov som är minst tio meter. Både den som framför fartyget och personer ombord, med uppgifter som har stor betydelse för fartygets säkra framförande, omfattas av reglerna.

Den som har 1 promille alkohol i blodet eller mer döms i normalfallet för grovt sjöfylleri.

Lagen innebär också att Kustbevakningen och Polisen får göra slumpmässiga nykterhetskontroller till sjöss för att kontrollera nykterheten i svenska vatten.

Källa: Kustbevakningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om