Regeringen skjuter till sex miljarder kronor extra till regionerna i vårändringsbudgeten, meddelade statsminister Ulf Kristersson på en pressträff med övriga Tidöpartierna under måndagen.
Stödet handlar om generella statsbidrag och Kristersson framhåller att miljarderna ska användas för att undvika ytterligare varsel inom vården.
För Region Norrbotten innebär det tillskott på 160 miljoner kronor men regionråd Anders Öberg (S) är inte nöjd och upprepar kritiken som kom redan vid höstbudgeten.
– Vi har redan tvingats revidera vår budget för 2024 till minus 400 miljoner kronor, och det här täcker inte det underskottet, säger Öberg apropå den ändrade regionbudgeten i februari 2024 mot bakgrund av inflationen och pensionskostnaderna.
För lite och för sent, alltså?
– En bra sammanfattning.
Öberg hoppas ändå att pengarna kan vara till viss nytta i arbetet med att stoppa regionens skenande hyrkostnader.
– En liten trygghet i det arbetet, för vi behöver fler egna medarbetare och färre inhyrda.
Varselvågen inom vården har hittills inneburit att drygt 6 000 personer anställda har sagts upp i södra Sverige men regionrådet utesluter personalnedskärningar i länet, i alla fall i nuläget.
– Det är inte vår utgångspunkt, då vi snarare har för få medarbetare. Däremot tvingas vi hela tiden väga vilka tjänster och rekryteringar som görs nu, och då kan det finnas andra områden där vi tvingas till uppsägningar.
Tidöpartierna återkom under pressträffen till att regionerna måste fokusera mer på vården som huvuduppdrag, vilket indikerar att regeringen och SD inte vill se mer satsningar på kultur, tillväxtfrågor och kollektivtrafik.
– Det finns en uppenbar risk, då retoriken ofta är sådan. Men vi har ett regeringsuppdrag om ett regionalt utvecklingsansvar och då måste vi jobba med näringslivsfrågor och kultur också, som gör Norrbotten mer attraktivt, säger Öberg (S).
Linda Frohm (M), oppositionsråd, är inte oväntat mer positivt inställd till måndagens miljardtillskott till regionerna.
– Bra att regeringen ser utmaningarna men nu måste även regionerna själva ta ansvar och bli mer effektiva. Man kan inte hävda självstyre och sen ropa på "Pappa staten" så fort det blir svåra tider.
Hon framhåller "stålbadet" förra mandatparioden som innebar personalnedskärningar motsvarande cirka 400 personer inom främst regionens administration.
– För 2023 levererade vi ett plusresultat, när andra regioner gick med förlust. Samtidigt ser vi att den nya majoriteten anställer administrativ personal igen och den organisationen får inte svälla ännu mer. Vi ska främst anställa personer som jobbar med patienter, säger Frohm (M).
Även Margareta Törelid Haapaniemi (KD) lovordar vårdmiljarderna.
– En tydlig framgång för KD i regeringsförhandlingarna. I vårt län ser vi bland annat att ambulansen behöver mer resurser för att klara sitt uppdrag men även att vården av de mest sköra äldre behöver prioriteras, säger Törelid Haapaniemi i ett pressmeddelande.
Precis som Öberg menar hon att miljonerna nu måste gå till att minska regionens hyrberoende.
– Regionen behöver använda tillskottet för att behålla våra medarbetare och stärka upp befintlig viktig verksamhet. Exempelvis att hålla vårdplatser öppna, förbättra ögonsjukvården, tandvården, och en fortsatt omställningen till en patientsäker Nära vård.