Boverket har publicerat sin årliga enkät där 288 av 290 kommuner deltagit och svarat på frågor angående bostadsmarknaden i landet. Inte mindre än 234 av landets kommuner uppger att de har underskott på bostäder, vilket är tolv färre än under fjolåret.
– Det är tack vare att vi har så hög svarsfrekvens och ett gott samarbete med kommuner och länsstyrelser som vi kan presentera denna bild. Med hjälp av deras bedömningar får vi ett gediget material om hur det ser ut i landet, säger Marie Sand, utredare på Boverket, i ett pressmeddelande.
Tre år framåt tror 196 kommuner att deras underskott på bostäder kommer att kvarstå. Samtidigt bedöms situationen vara ansträngd för grupper som är nya på bostadsmarknaden. Det innefattar unga, nyanlända och äldre som vill flytta till en mer tillgänglig bostad.
– Bostadsmarknadsenkäten är en sammanställning vi gör varje år. Resultatet överensstämmer med vad vi tidigare sett i andra prognoser och analyser, att det är ett fortsatt stort behov av bostäder. Särskilt för grupper som efterfrågar bostäder till skäliga priser, till exempel studenter och äldre, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.
Sett till Norrbotten uppger hälften av kommunerna (Arjeplog, Kalix, Gällivare, Luleå, Piteå, Boden och Kiruna) att det råder brist på bostäder. Noterbart är att sex av dessa (Arjeplog) tillhör de befolkningsmässigt största kommunerna.
Däremot uppger resterande hälft av kommunerna (Arvidsjaur, Jokkmokk, Överkalix, Övertorneå, Pajala, Älvsbyn och Haparanda) att det är balans sett till hela kommunen när det gäller bostäder. I ingen av dessa kommuner är mer än 10 000 personer bosatta.
På frågan "Hur bedömer ni att kommunens bostadsmarknadsläge kommer att se ut om tre år i kommunen som helhet" är det endast Kalix, Gällivare, Boden och Kiruna som bedömer att det kommer råda fortsatt underskott på bostadsmarknaden.