Nytt jämställdhetspris instiftas i Norrbotten

Nu ska länets bästa jämställdhetsarbete utses – och prisas rejält. – Det finns många i Norrbotten som skulle kunna få det här priset, säger Yvonne Stålnacke, kommunalråd i Luleå.

Monica Carlsson, jämställdhetsråd i landstinget, Kent Ögren, landstingsråd, Yvonne Stålnacke, kommunalråd i Luleå, Johan Antti, länsråd på länsstyrelsen och Malin Stenman, länsstyrelsens sakkunniga i jämställdhet under onsdagens presskonferens. Där berättades om ett nyinstiftat jämställdhetspris.

Monica Carlsson, jämställdhetsråd i landstinget, Kent Ögren, landstingsråd, Yvonne Stålnacke, kommunalråd i Luleå, Johan Antti, länsråd på länsstyrelsen och Malin Stenman, länsstyrelsens sakkunniga i jämställdhet under onsdagens presskonferens. Där berättades om ett nyinstiftat jämställdhetspris.

Foto: Jessica Rosengren

NORRBOTTEN2014-02-05 14:49

Det nya priset avslöjades på en presskonferens på Luleå tekniska universitet på onsdagen. Bakom priset står Norrbottens läns landsting, länsstyrelsen i Norrbotten, Luleå tekniska universitet och Kommunförbundet.

Aktörerna tycker att det är läge att framgångsrikt jämställdhetsarbete ska lyftas fram och belönas.

– Ofta är det eldsjälar som arbetar med jämställdhet och det behövs uppmuntran när man jobbar med de här frågorna. Det känns jätteroligt. Vi hoppas att många söker, säger Yvonne Stålnacke.

Priset kan sökas av organisationer, verksamheter, företag och privatpersoner i Norrbotten. Arbetet ska antingen ha en koppling till fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, en jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet eller mäns våld mot kvinnor. En styrgrupp med personer från de olika parterna ska utse en vinnare.

Vinnaren får följa med den delegation till Malmö i juni och presentera sitt arbete på Nordiskt forum, där 15 000 personer ska, som det beskrivs, "sätta agendan för framtidens jämställdhetspolitik".

CENR-deklarationen

Norrbotten är först ut i landet där alla kommuner har undertecknat CEMR-deklarationen som förbinder dem att arbeta med jämställdhet. Den första kommunen att skriva under var Piteå och den sista var Haparanda.

– Det är nu jobbet sätter igång. Inom Luleå kommun håller vi nu på att ta fram en handlingsplan, säger Yvonne Stålnacke.

Enligt Monica Carlsson, landstingets jämställdhetsråd, går jämställdhetsarbetet framåt i Norrbotten. Inom landstinget har medarbetarna bland annat fått utbildning i jämställdhet och löneskillnaderna mellan män och kvinnor är i princip helt borta, enligt Carlsson.

Hur utbildar man i jämställdhet?

– Det handlar om att bli medveten om genus, det är grunden för att förstå. Vi bär på föreställningar om vad som är manligt och kvinnligt, och vi agerar därefter, till exempel i hur vi bemöter patienter i vården. Det handlar om att bli medveten om det så att man kan göra något åt det, säger hon.

Talande statistik

Som exempel nämner jämställdhetsrådet Carlsson statistik kring patienter som överlever tjocktarmscancer. I Norrbotten ligger männen långt över genomsnittet i landet när det gäller att överleva en tjocktarmscancer, medan kvinnorna ligger långt under genomsnittet.

– Vi behöver titta på förklaringen bakom det, säger Karlsson.

Kring 2008 fick Norrbotten en stor summa pengar, 5,5 miljoner kronor, från Sveriges kommuner och landsting för att bedriva jämställdhetsarbete.

– De ansåg nog att det var pengar som behövdes i Norrbotten, säger Kent Ögren, landstingsråd.

Landstinget har sedan några år tillbaka en permanent tjänst som är inriktad mot jämställdhetsarbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om