Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har beslutat om ett ramavtal som innefattar alla 21 regioner. Ramavtalet avser upphandling av hyrpersonal och tanken med avtalet är att det ska innebära en gemensam prissättning samt att regionerna ska sluta konkurrera med varandra om hyrpersonalen.
Den gemensamma upphandlingen gäller för läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensjuksköterskor. Avtalet sätter krav på att konsulten ska uppfylla krav om svensk legitimation samt minst två års klinisk erfarenhet efter erhållen legitimation. Det ställs även krav att erfarenheten ska vara förvärvad i Norden under de senaste fyra åren.
"Den snabbt växande bemanningsbranschen och bristande samordning inom och mellan regionerna, har försvårat den kontrollen. Det måste vi ändra på" skriver SKR i sin information om upphandlingen.
Ett regiongemensamt arbete vad gäller inhyrd personal har pågått sedan 2016, där god arbetsmiljö till medarbetarna, en trygg vård med hög grad av kontinuitet för patienterna och en stabil bemanning med totalt 98 procent egen personal och två procent inhyrd personal ska vara att sträva efter.
Samtidigt som Sveriges samtliga 21 regioner omfattas av den gemensamma upphandlingen riskerar Region Norrbotten ett rekordstort vite om tio miljoner kronor.
Regionråd, Linda Frohm (M), ser dock positivt på den gemensamma upphandlingen och tror den kommer vara önskad på många sätt.
– Utvecklingen med allt fler bemanningsföretag har lett till en kostnadsdrivande situation som påverkat kontinuitet och patientsäkerhet negativt. Även arbetsmiljön har blivit lidande då den fast anställda personalen står med det övergripande helhetsansvaret samtidigt som hyrpersonal kommer och går, säger Linda Frohm.
Hon fortsätter.
– Genom en gemensam upphandling kan vi ställa tydligare krav på både kvalitet och kostnader. Och genom att samma regler gäller överallt undviker vi osund konkurrens mellan olika regioner.
Vad gäller möjliga negativa konsekvenser av upphandlingen säger Frohm:
– Det som skulle kunna slå negativt är väl att vi i Region Norrbotten inte har någon ”konkurrensfördel” om vi inte får möjlighet till avrop. Men det måste utvärderas kontinuerligt och är ännu hypotetiskt.