Nystedt: "Vi visste inte hur viruset beter sig"

Spridningen av coronasmittan stannar av i länet – tvärtemot Region Norrbottens värstascenario. "Vi har inte haft en aning om hur viruset beter sig", säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

"De åtgärder vi har vidtagit har lyckats platta ned kurvorna. Smittspridningen har minskat i länet.

"De åtgärder vi har vidtagit har lyckats platta ned kurvorna. Smittspridningen har minskat i länet.

Foto: Elisabeth Hedman

Norrbotten2020-04-29 16:26

Tidigare var det sagt att länet skulle drabbas som hårdast av coronavirusets framfart från nu och i kommande veckor – med ett värstascenario med minst 100 allvarligt insjuknade och 25 personer inom intensivvård. 

Men den befarade "peaken" tycks utebli helt. 

Under onsdagen rapporterade regionen endast ett nytt konstaterat fall av sjukdomen covid-19, med totalt 33 personer på sjukhus, och 13 i intensivvård.

– Toppen vad gäller sjukhusvårdsbehov var redan tidigt i april. Och IVA-behovet har sett ungefär likadant ut hela tiden, som mest 13-14 fall. Detta har förvånat oss, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt vid den sedvanliga pressträffen.  

De utplanande kurvorna sker samtidigt som regionen har kraftigt förstärkta möjligheter till provtagning av misstänkt coronainsjuknande, såväl åldringar som vård- och omsorgspersonal.   

– Vi tar betydligt fler prover, jämfört med tidigare då vi hade brist på reagens och provtagningspinnar. Nu kan vi ta 700-900 prover i veckan, nästan en dubblering, säger Nystedt. 

Trots det stiger alltså inte antalet konstaterat coronasmittade.

– De åtgärder vi har vidtagit har lyckats platta ned kurvorna. Smittspridningen har minskat i länet. 

Varför felkalkylerade ni gällande värstascenariot?

– Vi har helt enkelt inte haft en aning om hur viruset beter sig. Dessutom jämförde vi med de toppar som har varit i Wuhan, Lombardiet och även Stockholm. Så blev det inte i Norrbotten. 

Men att inte fler i länet insjuknar i högre takt medför att coronasmittans konsekvenser blir mer segdragna, innan flockimmunitet uppnås. 

– Priset är att vi får dras med detta en längre tid. Vi måste ha den puttrande epidemin, så att vi klarar att ta hand om de som är allra sjukast och inte får lika många dödsfall som befarat. 

– Därför måste vi fortsätta hålla smittskyddsuppmaningarna, vilket är jobbigt både för privatpersoner men också för restauranger, de som vill arrangera fester och majbrasor med mera, säger Nystedt.

Hur länge får vi leva med detta?

– Vi kanske kan lätta på vissa restriktioner sommartid, men jag tror att vi får leva med en del av dem under hösten också.

21 män i Norrbotten har avlidit i sviterna av covid-19, dubbelt så många som antalet kvinnor. Varför?

– Svårt att förstå. Det är ganska extremt i Norrbotten, jämfört med siffrorna per kön i landet i stort eller hur det har sett ut i Italien och Kina. Vad det beror på törs jag inte svara på. 

Samtidigt finns mörkertalet kvar inom framförallt den kommunala äldreomsorgen.

Det dröjer veckor innan Anders Nystedt och Region Norrbotten får ett grepp om den så kallade överdödligheten jämfört med den årliga influensastatistiken – samt hur många fler som har avlidit, utöver de redan diagnosticerade coronafallen.

– Jag tippar att vi får se att omkring tio procent fler dödsfall, än de vi hittills har rapporterat in, säger Anders Nystedt.  

Även Per Berglund, chef för länssjukvården, känner lättnad över att den befarade "peaken" i länet tycks utebli.

– Det är fortfarande många som är svårt sjuka och sjuka länge, verksamheten i Piteå har fullt upp. Däremot har det inte blivit den enorma anstormningen av patienter som vi befarade.  

Samtidigt kräver Vårdförbundet att även Region Norrbotten aktiverar det så kallade krislägesavtalet för covid-19-personalen aktiveras – med 48 timmars arbetsvecka till mer än dubblerad lön.  

– Krislägesavtalet ställer exceptionellt höga krav gällande arbetstiden. Vi ska verkligen försöka undvika det.  

Vårdförbundet Norrbotten menar att läget redan är så pass ansträngt?

– Vi förstår att det är tungt för många i personalen, men ett krislägesavtal skulle vara väsentligt mycket värre. Vi har därför inte samsyn med facket.  

Totalt 33 personer med bekräftad covid-19 har avlidit sedan coronautbrottets början, enligt onsdagens siffror från Region Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!