På sex orter i Norrbotten finns betaltjänstombud som länsstyrelsen stöttar via medel från Post- och telestyrelsen. Alla har de tre grundläggande betaltjänsterna, ta ut pengar, betala räkningar och att sätta in dagskassor, men enligt länsstyrelsen är det inga företag i Norrbotten som använder sig av tjänsten att sätta in dagskassor.
– Att sätta in pengar, det känner jag inte till att man kan göra, säger Jesper Larsson som är företagare från Muoniovaara.
Han har en dryg mil till lanthandeln i Muodoslompolo, där tjänsten finns, jämfört med tolv mil till banken i Pajala.
– Nä, det är ingen som nyttjar tjänsten att sätta in pengar. Jag talar om att möjligheten finns om det är någon som frågar. Seden är det inte så många företagare här omkring och de hanterar inte så mycket kontanter. De betalar med kort, säger Susann Svennemyr, ägaren av lanthandeln i Muodoslompolo.
Kostnaden för att upprätthålla betaltjänstombudens grundläggande betaltjänster är mellan 100 000–165 000 kronor per ombud och år.
– Vi står för de omkostnader som finns kring de här betaltjänsterna, som värdetransporter, larm, kassaskåp eller kanske ombyggnad av ett rum om det behövs, men det beror på vilka krav på säkerhet som finns. Det här är en allmännyttig tjänst som riktar sig till allmänheten, säger Helena Morén, som arbetar vid länsstyrelsen som processledare för grundläggande betaltjänster i Norrbottens län.