Den 12 juli kommer den första vågen av antagningsbesked från landets universitet och högskolor. Tio dagar senare är den sista svarsdagen och en dryg vecka efter det kommer den andra vågen av antagningsbesked.
Vi har listat utbildningarna som resulterar i bäst lön.
På tredje plats är ekonomutbildning, med en genomsnittlig månadslön på 53 300 kronor.
Mattias Vallgren, 24, tog sin examen från civilekonomprogrammet vid LTU 2021 och arbetar idag som revisor. För honom kändes det naturligt att fortsätta sin utbildning efter gymnasiet.
– Jag kände redan när jag började gymnasiet att jag ville läsa ekonomi. Så för mig kändes det som en naturlig fortsättning att läsa vidare till civilekonom. Under de två första åren på LTU fick vi prova på alla de olika inriktningarna och jag fastnade för revision, säger han.
Men hur tar du dig som nyexaminerad in på arbetsmarknaden? Enligt Mattias erfarenhet handlar det inte enbart om resultat.
– Utifrån min erfarenhet skulle jag säga att hur du presterat i skolan kan ge dig själva intervjutillfället med arbetsgivaren, men i slutändan handlar det oftast om hur du är som person. Som tips skulle jag säga att du ska vara driven och ha en vilja att lära dig. Sedan skadar det nog inte att vara lite på. Våga höra av dig till arbetsgivaren efteråt och var lite jobbig. Då kommer de ihåg dig, säger han.
Möjligheterna som utbildad ekonom på arbetsmarknaden ser han som positiva, speciellt i Norrbotten.
– Min uppfattning är att antalet arbetsplatser och anställningsmöjligheter ökar i Norrbotten. Fler företag vill etablera sig i regionen och det leder till nya möjligheter för de entreprenörer som redan är etablerade i länet. Så jag skulle absolut säga att möjligheterna blir fler på arbetsmarknaden, berättar Mattias.
Vallgren anser sig kunna klättra på karriärstegen utan att behöva byta jobb.
– Jag upplever att jag, på min arbetsplats, har tydliga steg för att utvecklas internt. Men det beror mycket på arbetsplatsen och hur snabbt du vill avancera. Om du snabbt vill bygga din karriär kan det vara nödvändigt att byta jobb, berättar han.
Om du fick ge ett råd till dig själv innan du började studera, vad skulle du säga då?
– Bli inte för bekväm i din vardag och med vad du redan kan. Fastna inte i hamsterhjulet utan sök utmaningar och våga vara lite obekväm ibland, då kommer du att utvecklas.