Den kommun i Norrbotten där kommunanställda kvinnor tjänar mest i förhållande till kommunanställda män var Arjeplog där kvinnorna tjänar 1 617 kronor mer i månaden. En siffra för kvinnligt löneövertag som bara toppas av tre andra kommuner i landet, Täby, Sollentuna och Nacka, alla tre kranskommuner till huvudstaden.
Britta Flinkfeldt, (S), kommunalråd, Arjeplog, säger att offentlig sektor har låg lönespridning generellt.
– Det känns bra, men det viktigaste är att personalen får den lön de är värda. Vid lönekartläggning har vi hittat några få löner som inte gick att förklara med typ av arbete, ålder eller kompetens, och det har vi försökt att rätta till, säger hon.
Arjeplog har omkring 330 kommunanställda, till övervägande del kvinnor.
– Löneskillnaden kan bero på att vi har en hel del kvinnliga chefer, ändras det kommer det också att synas i löneskillnaderna mellan män och kvinnor.
Statistiken kommer från SCB och visar att kommunanställda män tjänar mer än kvinnor i två tredjedelar av landets kommuner även om skillnaderna minskar.
– Det som kan påverka lönen är vilket yrke man jobbar inom och vilken utbildning man har. Kvinnor jobbar oftare inom låglöneyrken, säger Lena Österberg, statistiker på SCB.
Men i Norrbotten ser det alltså annorlunda ut. I tio kommuner är det de kommunanställda kvinnorna som har löneövertaget. Inez Thomasson-Olofsson är ordförande i Kommunal, sektion Luleå, med cirka 4 000 medlemmar, av vilka 80 procent är kvinnor.
– Det finns en medvetenhet om att kvinnors löner ligger lågt och det är det vi ser i siffrorna tror jag. Kvinnor måste kunna leva på sin lön och överleva på sin pension. Historiskt har kvinnolönerna varit för låga, nu ska Luleå kommun satsa på undersköterskornas löner, det är en stor grupp och det kommer också synas i statistiken i framtiden, säger hon.
Om man ser på utvecklingen några år tillbaka har mäns löneövertag minskat, alternativt, kvinnors löneövertag ökat, i länet. Det gäller alla Norrbottens kommuner med ett undantag, i Pajala har mäns löneövertag ökat mellan 2014 och 2016.
Pajala kommun har ungefär 600 anställda.
– Vi har mer kvinnor än män i chefsbefattningar, men samtidigt har de traditionellt manliga yrkesgrupperna legat högre i lön än de kvinnliga och där har också omsättningen på personal varit lägre, säger Anna Kumpula Kostet, (V), kommunalråd i Pajala, som en förklaring till statistiken.
– Om det är så att vi inte följer trenden så är det intressant och något som vi måste bevaka och undersöka orsakerna till.