Det började i Kalix för några veckor sedan, där en mördarsnigel påträffades i centrala stan. Kort efter kom en rapport om en misstänkt mördarsnigel i Malmberget. Båda fynden bekräftades efter att länsstyrelsen i Norrbotten skickat bilder till biologen och snigelexperten Ted von Proschwitz vid Göteborgs naturhistoriska museum.
Nu har alltså ytterligare två fynd gjorts och Lena Bondestad meddelar att även dessa är bekräftade av von Proschwitz.
– I Kiruna har jag svårt att tro att de klarar sig, men i Boden och Kalix kan de absolut överleva. Nu har vi haft nattfrost på flera håll i länet och sniglarna har inte hunnit gräva ned sig. I bästa fall hjälper naturen till här. Det vore konstigt om det dök upp fler mördarsniglar nu, säger Lena Bondestad.
Enligt henne är det ännu för tidigt att tala om en etablering av arten i Norrbotten.
– Det har varit det största snigelåret i södra Sverige sedan mördarsnigeln kom hit i slutet av 1970-talet, så chansen är givetvis större att den kommer hit upp då.
Mördarsnigeln, som tidigare kallades för spansk skogssnigel, trivs bäst i varmt och fuktigt klimat och frodas väl i södra delen av landet. Lena Bondestad, påpekar dock att mördarsnigeln tycks trivas i Västerbotten, särskilt i inlandet i trakterna av Vilhelmina.
Den identifieras säkrast genom sin särskilda placering av andningshål. Om andningshålen sitter långt fram på manteln (istället för långt bak mot svansen på manteln) är det stor sannolikhet att det är en mördarsnigel.