Ny trend – nätbutiker portar kunder för returer

Testa varan och skicka tillbaka den – men inte hur många gånger som helst. Nu har flera nätbutiker börjat stänga av kunder som returnerar för mycket.

Nu har flera nätbutiker börjat stänga av kunder som returnerar för mycket, enligt Råd och rön.

Nu har flera nätbutiker börjat stänga av kunder som returnerar för mycket, enligt Råd och rön.

Foto: Dennis Petersson

Norrbotten2020-11-19 08:11

Boozt, en av Sveriges största nätmodebutiker var tidigt ute med att börja stänga av kunder som de anser missbrukar systemet.  

Kedjan använder en dataalgoritm för att hitta misstänkta fall och säger att man är ute efter kunder som beställer kläder utan avsikt att behålla plaggen.

– Ett symptom är så klart ofta en hög returgrad. Men det i sig räcker inte för att bli avstängd, säger företagets kommunikationsdirektör Anders Enevoldsen till Råd & Rön.

Vid sidan av Boozt finns fler exempel, inte minst internationellt. Den brittiska e-handelsjätten Asos blockerar till exempel kunder och i Sverige är Bubbleroom ytterligare ett exempel som har vidtagit liknande åtgärder.

Råd & Rön har talat med en kund som spärrats när hon skulle köpa skor av nätbutiken Footway. Hon berättar att hon fick veta att gränsen går vid 90 procents returgrad.  

– Det blir det ju lätt när man köper hem olika skostorlekar och provar. Men när en nätbutik erbjuder fria returer tycker jag att man borde få prova tills man blir nöjd, säger hon.

Maria Wiezell, konsumenträttsexpert på Råd & Rön säger att e-butikerna har rätt att neka kunder att handla så länge det inte sker på grund av något av skälen i diskrimineringslagen.  

– Det behövs ändå tydlig information gällande returregler och att nätbutiken kan välja att inte sälja till dig om du returnerar i allt för hög omfattning, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!