Ny forskning i Uppsala visar nu att förhöjda blodtrycksvärden är den allvarligaste riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdomar. Det är beräknat att mellan 2 och 3 miljoner människor i Sverige lever med högt blodtryck visar en sammanställning från Hjärt-Lungfonden.
Forskningen har identifierat ett orsakssamband mellan ett högt systoliskt blodtryck och sjukdomarna hjärtinfarkt, stroke, hjärtsvikt och förmaksflimmer.
– Forskning har sedan länge visat att högt blodtryck spelar en viktig roll för att utveckla hjärt-kärlsjukdom generellt. Med vår studie har vi även lyckats visa att blodtrycket har en direkt påverkan på samtliga fyra studerade hjärt-kärlsjukdomar, säger Lars Lind, professor i medicin vid Uppsala universitet.
De främsta och mest välkända riskfaktorerna när det kommer till hjärt-kärlsjukdomar är, utöver förhöjt blodtryck, fetma, med vilket menas ett BMI över 30, rökning, diabetes och LDL-kolesterol. Av dessa fem riskfaktorer är det endast förhöjt blodtryck som går att koppla till samtliga sjukdomar, visar forskningen från Uppsala.
I Norrbotten har undersökningar visat att högt blodtryck blivit allt vanligare bland män som är 45 år eller äldre. Andelen som i undersökningar uppger att de har förhöjt blodtryck ökar med stigande ålder. Region Norrbotten kan också rapportera att från 45 år och uppåt är högt blodtryck vanligare i länet än i riket i snitt.