Växande trend av polisavhopp hotar samhällsuppdraget

En ökad trend av polisavhopp kan påverka både polisens psykosociala arbetsmiljö och myndighetens förmåga att fullgöra sitt samhällsuppdrag, det skriver Umeå universitet i ett pressmeddelande.

Kenneth Vikström, polisområdeschef i Norrbotten. (Arkivbild)

Kenneth Vikström, polisområdeschef i Norrbotten. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Norrbotten2024-03-16 16:00

En nyligen publicerad rapport pekar på de utmaningar som polisorganisationen står inför när det gäller att behålla erfaren personal i yttre tjänst.

Norrbottens polisområdeschef Kenneth Vikström menar att de inte har sett någon större ökning av poliser som väljer att lämna yrket i länet.

– Jag kan inte se att vi i Norrbotten avviker på något sätt mot hur det varit förr om åren. Det finns alltid en liten kategori människor som slutar, det är inget konstigt. Men vi ligger fortfarande lägre än om man tittar på andra verksamheter, säger han.

Vidare säger han också att myndigheten i länet ser att folk som slutat väljer att komma tillbaka.

– Många kommer tillbaka, i alla fall här uppe. Hur det är i södra Sverige har jag ingen aning om.

undefined
Kenneth Vikström, polisområdeschef i Norrbotten. (Arkivbild)

Vid Umeå universitetet har enheten för polisiärt arbete utfört en kunskapssammanställning av risk- och friskfaktorer i arbetsmiljön för poliser i yttre tjänst.

Resultatet, menar enheten, är särskilt relevant med tanke på den aktuella utvecklingen i Sverige med en ökning av våldshändelser.

Rapporten har identifierat flera kritiska faktorer som kan påverka polisernas välbefinnande och deras förmåga att utföra sina arbetsuppgifter effektivt. De friskfaktorer som betonas är goda arbetsvillkor, upplevelsen av säkerhet på arbetsplatsen samt betydelsen av kontroll och inflytande i arbetet.

Rapporten visar också att polisarbete i yttre tjänst är ett extremt utsatt arbete med många oförutsägbara riskfaktorer såsom risk för hot, våld och trakasserier.

undefined
"Våra resultat betyder i praktiken att det är svårt att göra något åt vissa av de riskfaktorer som finns i yrket", säger Johanna Sundqvist, en av författarna till kunskapssammanställningen och universitetslektor vid Enheten för polisiärt arbete i pressmeddelandet.

Hur upplever ni polisens situation i Norrbotten, har den förändrats de senaste åren?

– Jag tror att den grova kriminaliteten kanske har börjat komma lite mer påtagligt här uppe, jämfört med för kanske 20 år sedan då det var mer lokalbaserat. Men det beror på när man tittar på hur brottsligheten rör sig, utifrån möjligheterna att kommunicera med varandra. Det har blivit lite hårdare ute. Nätverken närmar sig, de är här redan nu på olika sätt. 

Samtidigt menar Kenneth Vikström att polismyndighetens arbete vad gäller att ta hand om personalen har blivit bättre.

– Med allt från skyddsutrustning till avslastningssamtal har det blivit otroligt mycket bättre, jämfört med för kanske 25–30 år sedan. Det är en jätteskillnad. Så myndigheten försöker på olika sätt också minimera påverkan på den enskilda medarbetaren väldigt mycket, säger Kenneth Vikström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!