Stillasittande och dålig kost förödande för barn

En ny rapport visar på tydligt samband mellan stillasittande och psykisk ohälsa bland barn och unga.

Årets Pep-rapport visar att många av Sveriges barn har dåliga kostvanor samt rör på sig för lite.

Årets Pep-rapport visar att många av Sveriges barn har dåliga kostvanor samt rör på sig för lite.

Foto: montage

Norrbotten2022-05-02 10:00

Pep-rapporten har genomförts årligen sedan 2018 och nytt för i år är att barn och unga även fått svara på frågor kring psykisk ohälsa.

I rapporten syns ett tydligt samband mellan regelbunden fysisk aktivitet och psykisk hälsa. Barn som regelbundet rör på sig upplever mindre ångest och depression.

– Resultaten i rapporten är något som samhället måste ta på allvar och kraftsamla kring. Vi kan inte låta en hel generations välmående försämras för att vi som vuxenvärld inte agerar i tid, säger Carolina Klüft verksamhetschef på Generation Pep i ett pressmeddelande.  

Enligt undersökningen, där drygt 7 000 barn och unga mellan 4–17 år har deltagit, framgår det att 44 procent av tonåringarna satt vid en skärm 3-4 timmar och 26 procent satt 5 timmar eller mer. Bland 7–9-åringar uppgav 24 procent att de satt 3–4 timmar stilla framför en skärm.

Rapporten visar även att endast 2 av 10 barn når Folkhälsomyndighetens rekommendationer för fysisk aktivitet, att i genomsnitt ha minst 60 minuters pulshöjande fysisk aktivitet per dag. Bland tonåringarna svarar endast 1 av 10 att de uppfyller rekommendationen.  

– Vi vet idag att unga, särskilt tonåringar, sover sämre, rör på sig mindre och träffas mindre IRL. Dessa faktorer, sömn, motion och att ses på riktigt, är skyddsfaktorer som urholkas allt mer i vår digitala tid, säger Anders Hansen, läkare och ambassadör för Generation Pep.

När det kommer till matvanor visar rapporten att endast 1 av 10 barn och ungdomar följer kostråden och äter rekommenderad mängd frukt och grönsaker samt fisk och skaldjur. Och ju äldre barnen blir desto sämre följs råden. Totalt är det bara fyra procent av de tillfrågade som både rör på sig enligt rekommendationen och äter enligt kostråden.

– Att endast 4 procent av barn och unga idag har en hälsosam livsstil är oroväckande, framför allt för den enskilda individens framtida hälsa, men också för folkhälsan i stort. Sverige behöver ta fram en handlingsplan för matvanor och fysisk aktivitet för att på riktigt kunna förebygga ohälsa hos både barn och vuxna, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.

I rapporten framgår ett samband mellan fysisk aktivitet och vårdnadshavarens inkomst. Bland barn vars vårdnadshavare har en låg inkomst är det 51 procent som går på en aktivitet regelbundet. Motsvarande siffra för barn vars vårdnadshavare har en hög inkomst är 82 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!