Under arbetet med att inventera björnar så gjorde länsstyrelsen i Norrbotten också en pilotstudie genom att använda insamlat björnhår för att få björnarnas DNA.
Björnar har en naturlig vana att gnugga sig mot träd. Genom att samla in de hårstrån som fastnar på träden kunde man få fram värdefull genetisk information, som visade en del om björnarnas levnadsvanor.
Under en fältstudie testade Länsstyrelsen att använda björnhårfällor. Det är beten omgärdade av en taggtråd som fångar upp lite av björnens hår.
– Pilotstudien med björnhårfällor gav intressanta resultat enligt DNA-analyserna. Den här metoden, tillsammans med andra förbättringar, kan bli en del av framtida björninventering i områden där vi tidigare haft svårt att få tillförlitliga data, säger Rebecca Forsberg, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Norrbottens län.
I rapporten har länsstyrelsen granskat över tio års data från den årliga björninventeringen.
– Vi får ofta frågor om varför vi tar så många prover från fällda björnar. I den här rapporten använder vi oss faktiskt av en del av dessa prover och rapporten kan också ses som en återkoppling till alla som är intresserad av björninventering, säger Alexander Winiger, inventeringsansvarig för stora rovdjur på Länsstyrelsen i Norrbottens län.
Rapporten är ett viktigt steg i utvecklingen av björninventeringen i Sverige och visar på de möjligheter som nya tekniker kan erbjuda i arbetet med att förstå och bevara vår björnstam, konstaterar länsstyrelsen.