Ny larmrapport: Läkarna hinner inte med jobbet

En ny larmrapport visar att hälften av läkarna i Norrbotten inte hinner med sina jobb. Facket kräver nu en kriskommission.

En ny larmrapport visar att hälften av läkarna i Norrbotten inte hinner med sina jobb och facket kräver nu en kriskommission.

En ny larmrapport visar att hälften av läkarna i Norrbotten inte hinner med sina jobb och facket kräver nu en kriskommission.

Foto: Petra Isaksson

Norrbotten2023-01-30 19:00

Efter många larmrapporter om bristen på sjuksköterskor hos Region Norrbotten, kommer nu en ny larmrapport som visar att läkarna inte hinner med sina jobb under den normala arbetstiden. Det är Läkarförbundet som står bakom rapporten. Det är stor brist på läkare inom vissa områden. Facket kräver nu en kriskommission.

Gunilla Engström är ordförande i Norrbottens läkarförening med drygt 860 medlemmar.

– Vi har länge påtalat detta för arbetsgivarna. Riskerna för sjukskrivningar ökar när det inte finns tid för raster och återhämtning. Många läkare tvingas jobba mycket övertid för att patienterna ska få den vård de har rätt till, säger hon.

Läkarförbundet har i en enkät frågat närmare 38 000 yrkesverksamma läkare i hela Sverige. 

För Norrbottens del visar enkäten:

  • Två av tio läkare uppger att de inte hinner med det direkta patientarbetet inom sin arbetstid.
  • Fyra av tio läkare hinner inte med det indirekta patientarbetet som journalföring, remisser med mera under sin arbetstid.
  • Hälften av läkarna hinner inte göra sina administrativa arbetsuppgifter under arbetstiden.
  • Tre av tio läkare uppger att de inte får den vila och återhämtning de behöver mellan arbetspassen och fyra av tio läkare har svårt att ta raster.

Läkarförbundet kräver nu att regeringen tillsätter en nationell kriskommission för att komma tillrätta med problemen inom vården.

– Förutom att det är brist på läkare så har läkarna nu så många administrativa uppgifter och det tas från patientarbetet, säger Gunilla Engström

Norrbotten har bland den lägsta läkartätheten i Sverige.

– Särskilt svårt är det med distriktsläkare. De borde vara dubbelt så många som de är i dag, säger hon.

Hon kräver också högre löner för att locka hit fler läkare.

Moa Bjerner, divisionschef för Länssjukvård 1 vid Region Norrbotten, är medveten om läkarbristen.

– Vi har i alla tider haft brist på läkare och svårigheter att rekrytera läkare. Orsaken är till viss del geografisk. Vi har länge jobbat långsiktigt med dessa frågor.

Moa Bjerner menar att läkarkrisen ser lite olika ut, och framhåller att det finns politiska beslut om att se över lönenivåerna för läkare och sjuksköterskor

– Det är stor brist på distriktsläkare, medan vi har bra täckning då det gäller vissa andra specialistområden.

Hon framhåller också att man arbetar för att lägga över läkarnas administrativa uppgifter på andra när det är möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!