Ny lag ska öka samernas makt

Konsultationsordningen för det samiska folket är ett steg närmre att verkställas. “Det skulle betyda att den samiska rösten får höras”, säger Marita Stinnerbom, ledamot i Sametinget.

I förslaget pekas Sametinget ut som den företrädare för det samiska folket som ska konsulteras.

I förslaget pekas Sametinget ut som den företrädare för det samiska folket som ska konsulteras.

Foto: Mattias Forsberg

Norrbotten2019-07-11 09:47

Lagförslaget har skickats ut på en remissrunda från Kulturdepartementet.

Förslaget gör regering, myndigheter, landsting och kommuner skyldiga att involvera samer i beslutsfattningen i frågor som berör dem.

Marita Stinnerbom menar att konsultationsordningen blir en förlängning på minoritetslagen.

– Konsultationsordningen är också ett förslag i Nordisk samekonvention och innefattar samer vilket blir starkare än minoritetslagen.

En skillnad som skulle ske, om lagförslaget går igenom, är att det blir på fler nivåer som det samiska folket ska konsulteras, enligt Marita Stinnerbom.

– Exempelvis, om det skulle bli en stor gruvetablering så hörs samebyarna som sakägare idag, men med konsultationsordningen ska man även höra de enskilda samerna som bor i området hur det påverkar dem. Hur det påverkar jakt, fiske och samer som lever av naturen.

Vad är förhoppningen med konsultationsordningen?

– Förhoppningen är att den ska förbättra dialogen mellan olika myndigheter, att man inte glömmer bort samer som urfolk. Vi vill inte bara samråda utan vi vill att våra röster ska höras och att vi faktiskt har inflytande i frågor.

För regeringen är det viktigt att lagförslaget går igenom.

– Det är självklart att samerna ska ha rätt till inflytande i frågor som särskilt rör dem, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind i ett pressmeddelande.

Remissvaren ska ha kommit in till Kulturdepartementet senast den 30 september 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om