Tidigare har sjukhusen i Norrbotten hanterat sina egna köer och väntetiden på utredningar av NPF-diagnoser (NPF står för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) har varierat från ett par månader till upp till ett år.
Ulrika Hegstam är verksamhetschef för BUP Norrbotten. I och med omorganisationen av BUP i Norrbotten till länsklinik från 1 juni har en ny enhet bildats för patienter med NPF-problematik. BUP står för Barn- och ungdomspsykiatri.
– Förhoppningen är att vi ska kunna bedöma patienterna inom en rimlig tid. Som det har varit fram till nu har det hänt att patienter har skickats iväg på utredningar utan en ordentlig bedömning, säger hon.
Sex psykologer har anställts vid den nya enheten, som är en länsklinik för hela Norrbotten. Fyra av dem är redan på plats och två börjar till hösten.
– Vi kommer bygga upp enheten stegvis. En del i detta är också att vi vill göra mer egna utredningar själva för att öka vår kunskap om vad som behövs när det gäller behandling och insatser. Vi har inte alltid varit nöjda med kvaliteten på de tjänster vi har köpt in.
Enligt Ulrika Hegstam är målet med den nya enheten att kunna möta patienterna snabbare, tillhandahålla bättre utredningar och bättre vård efteråt.
– Vi kommer börja jobba där väntetiderna är som längst. Jag vet att det har varit lång väntetid i Piteå, men där har de skickat många vidare externt, så jag är inte säker på exakt hur det ser ut nu.
Genom den nya enheten ska regionen förhoppningsvis bli mindre beroende av privata företag, något som också minskar kostnaderna.
– Det blir också bättre för patienterna. Men med den personalstyrka vi har i dag så kommer vi fortfarande att behöva köpa in utredningar. Framförallt handlar inrättandet av denna enhet om att se över vårdflöden och få en enhetlig process i hela länet. Det handlar också om att kunna göra bättre prioriteringar av vilka patienter som behöver utredas snabbt och vilka som kan vänta lite längre, säger Ulrika Hegstam.
Hon påpekar att en del barn har mycket stora svårigheter och behöver genomgå en utredning snabbt för att kanske komma igång med medicinering. Andra med lindriga svårigheter kan börja med exempelvis skolinsatser och vänta lite längre. Patientflödet inom gruppen NPF-diagnoser bland barn är enormt, enligt Ulrika Hegstam.
– Den nya enheten kommer att bli en jätteförbättring för barn i hela Norrbotten.