Nu utreds framtida elflygslinjer i Norrbotten

Trafikverket jobbar med en rapport som rör elflygets framtid. Två av sträckorna som ses över är flyglinjer i länet.

Linjen Pajala–Luleå pekas ut som lämplig för elflyg i framtiden.

Linjen Pajala–Luleå pekas ut som lämplig för elflyg i framtiden.

Foto: Montage

Norrbotten2020-08-20 05:00

I januari fick Trafikverket ett regeringsuppdrag att göra en förstudie kring hur den av staten upphandlade flygtrafiken kan bidra till målet att minska klimatpåverkan och öka tillgängligheten i landet.

Trafikverket ska se hur användningen av bioflygbränsle och elflyg i upphandlad flygtrafik kan bidra till att växthusgasutsläppen från transportsek­torn är i princip obefintliga till 2045.

Det rör sig om sju sträckor som Trafikverket tittar på, vilka främst berör regionala flygplatser på mindre orter. För Norrbottens del är det linjerna Pajala–Luleå samt Gällivare–Arvidsjaur–Arlanda som omfattas när det utreds om man i framtiden skulle kunna upphandla elflyg och biobränsledrivet flyg för att skapa tillgänglighet.

– Vi ska kolla på förutsättningarna generellt men även om det finns särskilda aspekter som att olika linjer på sikt kan passa elflyg, vilket antas ha begränsad räckvidd i närtid, säger Trafikverkets Katarina Wigler som jobbar med förstudien.

Enligt uppdraget ska Trafikverket även prata med berörda kommuner, Transportstyrelsen, Naturvårdsverket och Energimyndigheten utöver att föra dialog med förvaltningsmyndigheten Trafikanalys.

– Trafikanalys ska titta på framtidsscenarier för kommersiellt elflyg och vi har löpande avstämningar. Vi ska främst se om lagstiftningen öppnar för upphandling och när det kan ske. Regeringen vill veta i vilken mån man kan handla upp elflyg eller biobränsledrivet.

Upphandlingen av flyglinjer sker på områden där det inte går att driva kommersiellt flyg och där man ser att flyg behövs för tillgängligheten. Allt ska vara klart till mitten av december.

Henrik Littorin är konsult kring elflygsprojekt och har tidigare jobbat på statliga Swedavia som äger några av landets tio största flygplatser, bland andra de i Luleå och Kiruna.

– Luleå–Pajala som är upphandlad är ett typexempel där man skulle kunna testa en upphandling med krav på elflyg. Det är så kort avstånd och så liten kapacitet som krävs. Man flyger i dag med niosätesplan.

Samtidigt betonar Littorin att kommersiella elflyg kommer dröja några år och att testning av tekniken måste göras. Han tror att elflyg kan öppna nya affärsmöjligheter för mindre flygplatser, som kan erbjuda transporter till fjällen eller närområdet.

– Det kan vara intressant med någon form av taxitrafik med elflyg eller med vertikalstartande flyg, där man tänker sig en drönarlik persontransport som nu utvecklas för sex–åtta personer. Då behöver man inte ens en start- och landningsbana. Många flygplatser ser det som en intressant utveckling då de har svårt att överleva. Nu har trafiken som bara går till Stockholm gått ned alldeles kopiöst med coronan men samtidigt är det även långsiktigt svårt för många flygplatser.

I norra Sverige är det främst på flygplatserna i Östersund och Umeå som fokus är på elflyg men även i Skellefteå finns ett elflygsprojekt. Peter Fahlén som är flygplatschef på Åre Östersund Airport tror i bästa fall att elflyg kan köras kommersiellt inom sex år.

– Tar man Norrbotten finns linjen Luleå–Pajala som kan bli en första lokal linje trafikerad med elflyg genom Trafikverkets upphandling och möjliga nya miljökrav. Det blir flera flygplatser som kan få en annan betydelse med ökad flygaktivitet där olika punkter flyter ihop.

Upphandlade linjer

*Pajala–Luleå

*Gällivare–Arvidsjaur–Arlanda

*Torsby–Hagfors–Arlanda

*Sveg–Arlanda

*Hemavan–Kramfors–Arlanda

*Vilhelmina–Lycksele–Arlanda

*Östersund–Umeå. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!