Nu ska vi köra saktare
Det blir en omfattande hastighetssänkning på vägarna i Norrbotten, 327 mil väg kommer att få sänkt hastighet. Det är främst den dåliga standarden på vägnätet som är orsaken bakom sänkningarna.- Önskescenariot hade varit att fixa vägarna men de pengarna finns helt enkelt inte, säger Krister Palo på Vägverket region norr.
Foto: MKI
Sparar liv
- Med den här satsningen kommer vi att spara cirka nio liv i Norrbotten på tio år, säger Krister Palo projektledare för Nya hastigheter region norr. Vi kommer också att minska koldioxidutsläppen med 2 276 tusen ton per år och om vi ser på ekonomin så beräknar vi att Norrbottens län kommer att spara in 10,1 miljoner kronor per år i samhällskostnader för till exempel de minskade utsläppen och färre personskador.
Sett till hela landet beräknar Vägverket att kunna rädda 15-20 liv per år och spara 50 miljoner kronor genom att skylta om vägarna.
Det som ligger bakom den omfattande hastighetssänkningen i Norrbotten är standarden på vägarna.
Önskescenario
- Vi har tittat på vägarnas bredd, hur mycket trafik som går på dem, vägens linjeföring, sidområde. I de fall där standarden på vägen inte motiverat den nuvarande hastigheten har vi sänkt eller höjt den. Önskescenariot hade varit att fixa vägarna men de pengarna finns helt enkelt inte.
Hundratals miljoner
Han menar att länsstyrelsens plan för investeringar på Norrbottens vägnät inte är tillräcklig.
- Man skulle behöva ytterligare hundratals miljoner för att utföra det arbetet.
Tina Nordgren, enhetschef för Tillväxt och kommunikationsenheten på länsstyrelsen, menar att pengar alltid behövs till vägnätet.
Tidigare synpunkter
- Det pågår hela tiden en diskussion om infrastrukturåtgärder. Men länsstyrelsen anser att de tilldelande medlen är tillräckliga för att klara nödvändiga investeringsåtgärder för ett så stort län som Norrbotten.
Enligt tidigare synpunkter från länsstyrelsen till Vägverket inför förslaget ansåg man att en sänkning av hastigheterna skulle betyda att biltestnäringen i inlandet skulle kunna hotas. I stället föreslog man åtgärder för att fler ska följa hastighetsgränserna.
Förslag på remiss
Nu ska Vägverket skicka ut sitt färdiga förslag på remiss till bland annat Sveriges kommuner och landsting, polisen, länsstyrelsen, Sveriges åkeriföretag och andra branschorganisationer.
- Vi hoppas att de kommer in med remissvar fram tills den 28 september, säger Krister Palo. Sedan ska vi eventuellt göra vissa mindre ändringar innan vi ändrar skyltarna.
Själva omskyltningen kommer att ske under november och december.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!