Nu återhämtar sig grodstammen igen

I flera år i rad har grodstammen legat nere på närmare noll. Nu har återhämtningen börjat menar experten Dan Andersson och börjar närma sig det normala, något som tydligt syns i naturen.

Under många år har grodstammen legat nere. "Nu kläcks grodor i tusentals igen, det är kul att se hur de återhämtar sig", säger experten Dan Andersson.

Under många år har grodstammen legat nere. "Nu kläcks grodor i tusentals igen, det är kul att se hur de återhämtar sig", säger experten Dan Andersson.

Foto: Fredric Ericson/Lena Tegström

Norrbotten2021-09-01 19:30

Dan Andersson är ordförande i Norra Norrlands herpetologiska förening och konstaterar att grodstammen nu är på väg upp på normalnivå efter att under flera år varit nere på nära noll. 

– Under sex-sju år har nästan inga grodor kläckts. Men i år så verkar det som grodstammen börjat återhämta sig. På den tiden har man nog hunnit glömma bort hur det kan vara med grodor och får en chock nu när det börjar bli normalt igen, säger han. 

Dan Andersson menar också att bristen på grodor även märkts på att det varit mycket insekter då grodorna är en av de största ätarna. Det finns framför allt två anledningar till att grodstammen legat nere. 

– Det beror dels på torkan vi hade för några år sedan som inte underlättade för grodorna och dessutom härjar grodsjukdomar som också haft negativ effekt. 

Att grodstammarna nu tycks öka på nytt tror Dan Andersson beror på att de har lätt att anpassa sig efter nya förutsättningar. 

– Det är kul att se att de återhämtar sig. Grodorna tycks ha blivit tåligare mot sjukdomarna och brukar ha ganska lätt för sig att komma igen. Den här tiden på året ger sig grodorna av till sina övervintringsställen. Då syns de oftare, speciellt efter ett regnväder på kvällarna kan man se massor av grodor på vägarna, då ser folk dem och tycker det är mycket av dem. Eller att man ser smågrodor stiger upp över ett vatten, det kan vara tusentals som drar iväg då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!