NSD GRANSKAR Sara, 12, lurades att skicka nakenbilder till 17-åring

Den 17-årige pojken gav uppmärksamhet och komplimanger. Sara, då tolv år, lurades att skicka nakenbilder på sig själv. Det var början till att livet vändes upp och ned för familjen.

BILDER VIA SMS. Flickan lurades att skicka bilder till pojken. Flickan på bilden har ingenting med                       innehållet i texten att göra.

BILDER VIA SMS. Flickan lurades att skicka bilder till pojken. Flickan på bilden har ingenting med innehållet i texten att göra.

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

NORRBOTTEN2017-01-25 08:00

Sara kom i kontakt med den äldre pojken, som skulle fylla 18 år, på en festival.

Kort senare skickade han en vänförfrågan på Facebook till henne.

Det var sommaren år 2014 och de hade sporadisk kontakt.

Det skulle dröja till våren år 2015 innan den kontakten urartade.

Saras mamma Lena berättar att hon såg ett förändrat beteende i dottern.

– Hon låste in sig och ville alltmer vara för sig själv.

Lena kontrollerar kontinuerligt barnens mobiltelefoner och vid ett sådant tillfälle fanns en bild kvar.

Bilden var en nakenbild på Sara.

– Han bad om bilder, han beskrev hur de skulle se ut. Varje gång jag hade skickat en bild skickade han ett meddelande och bad mig radera den och det gjorde jag. Den gången mamma hittade bilden hade jag inte gjort det, säger Sara.

”Jag blev kall” säger Lena, som ringde upp numret bilden var skickad till.

På så sätt hade hon både telefonnummer och namn till killen som bett om, och fått, bilden via SMS.

– Jag kontaktade polisen, lämnade de uppgifter jag hade och flickans telefon. Det visade sig att det gick att låsa upp raderade bilder. Det fanns många bilder.

Kort därpå blev Sara kallad till polisförhör.

– Det var jättejobbigt. Det kändes som att jag fick gå i genom allt igen. Det kändes då och det känns fortfarande som att det var mitt eget fel. Jag tog ju själv bilderna, jag skickade själv bilderna... jag förstår inte varför, säger Sara.

Sara stängde in sig ännu mer sedan allt uppdagats.

Hon vägrade gå till skolan.

När rättegången inleddes, började hon skära sig själv.

Hon var rädd för att vara ensam och såg till att hon aldrig behövde vara det.

Andra – uteslutande tjejer – lär ha skickat SMS om att hon måste ta tillbaka allt hon sagt i frågan.

Bilderna på henne cirkulerade och hon och hennes syskon fick glåpord kastade efter sig.

I tingsrätten dömdes ynglingen för sexuellt utnyttjande av barn, då han vid ett tillfälle haft sex med en annan flicka som då nyligen fyllt fjorton år.

Gällande misstankarna om utnyttjande av barn för sexuell posering, som Sara utsattes för, frikändes ynglingen. Avgörande för domen är att det av bilderna inte går att säga att hon bara är tolv år och pojken har i förhör sagt att han trodde att hon var äldre än hon är.

”Vi konstaterar att om vi enbart fått se de aktuella bilderna, utan att veta att Sekretess A (Sara) endast var tolv år, så hade vi inte kunnat göra någon säkrare bedömning av att hon var under 18 år” skriver tingsrätten i domen.

Lena är besviken:

– Jag tror att jag får vara nöjd med att han är en dömd sexbrottsling, att det här kommer att påverka resten av hans liv också, exempelvis när han söker jobb. För det är klart att det känns bedrövligt att han får ett förhållandevis kort straff – skyddstillsyn med särskild behandlingsplan – för det som hände med den andra flickan. Sedan kan han gå vidare med sitt liv. Har han ens förstått vad han har gjort? Vi får leva resten av våra liv med det här.

Lena vill skapa debatt kring Internet och det som händer där:

– Vi måste prata med våra barn, kontrollera vad de gör på sociala medier, vad som finns i deras telefoner och vilka människor de umgås med. Vi måste prata med flickorna om att aldrig skicka bilder som de inte skulle vilja visa för sin mamma och att i vänlistorna på sociala medier bara ha människor som de känner och som är i den egna åldern. En flicka som är tolv år har ingen anledning att umgås med en pojke som är nästan arton år. Vi måste prata med pojkarna om vad som är okej beteende, vad man aldrig kan be om på nätet. Det handlar om att skydda alla barn.

Lena skulle helst se att skolan och ungdomsgårdarna kompletterade hemmen i att prata om sociala medier.

Inte som enstaka insatser, som sker på många håll i dag, utan som återkommande inslag i utbildningen och vardagen.

– Största ansvaret ligger på oss föräldrar. Någonstans på vägen har vi, vuxenvärlden, tappat greppet. Vi är inte barnens vänner, vi är deras föräldrar, säger Lena.

För familjen går livet vidare. De har flyttat från den plats de bodde på när det här hände, till en annan kommun. De har hittat olika vägar för att bygga upp Saras självkänsla och självförtroende igen och hela familjen mår långsamt men dock bättre.

Fotnot: Sara och Lena är påhittade namn, i verkligheten heter de någonting annat.

Grooming

Grooming innebär att någon tar kontakt med ett barn under 15 år för att längre fram begå sexuella övergrepp

Sedan i juli 2009 är själva agerandet att ta kontakt med barn för sexuella syften straffbart (BrB 6 kap. 10a §)

För att kunna dömas för brott ska gärningspersonen, i syfte att begå ett sexualbrott mot ett barn under 15 år, komma överens med barnet om att träffas och därefter gör något konkret för att se till så att träffen blir av

Källa: www.ecpat.se (ECPAT är en barnrättsorganisation som arbetar för en värld fri från barnsexhandel)

sådan är gromaren

En vuxen som tar kontakt med ett barn för att de vill ha avklädda bilder eller sex kallas för gromare

Den ena typen gromare är ganska lätt att upptäcka eftersom de ställer direkta frågor om sex. Den andra är svårare, eftersom de låtsas vara någon annan

”Groomaren är vanligtvis en man. Han kan vara 18 år, han kan vara 85 år eller något däremellan. Han har tät kontakt med unga tjejer och killar under en längre tid. Genom att vara snäll, ge komplimanger och alltid finnas där för dem får han dem att känna förtroende för honom. Han utnyttjar att han kommit nära och är väldigt duktig på att låtsas vara en yngre person. Den finns också en annan typ av gromare som inte har tålamod att bygga upp relationer. Han skriver rakt på sak, exempelvis kan han be en tjej visa brösten i webbkameran innan de känner varandra. Genom att kontakta många killar och tjejer samtidigt, ibland fler än hundra, hoppas han att någon av dessa ska nappa på hans uppmaning eller förslag” skriver polisen om grooming och fortsättningsvis:

”Gromaren är ute efter att träffas för att ha sex, för att komma över lättklädda bilder eller för att få se unga, lättklädda personer i webbkameran. Han använder sig av flera olika användarnamn, allt från ett fåtal till flera hundra, och har kontakt med många tjejer och killar samtidigt. Gromaren är alltid inne på de sidor som är mest populära bland unga.”

Källa: Polisen

Brottsförebyggande rådet om grooming

”Avgörande för om någon ska kunna lagföras för brottet kontakt med barn i sexuellt syfte (även kallat grooming), är tidpunkten för polisanmälan. Men som lagbestämmelsen är utformad i dag så fungerar den inte för att skydda barn mot sexuella kontakter” skriver Brottsförebyggande rådet, BRÅ, i en rapport från år 2013.

”Mellan den 1 juli 2009, då straffbestämmelsen infördes och fram till slutet av 2012 registrerades 617 anmälda brott av Polisen. Av dessa lagfördes endast fem” skriver BRÅ i rapporten.

Källa: Brottsförebyggande rådet, BRÅ

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!