Norrbottningarna sämst på hemmajobb – men det tros öka

"Jag tror att vi kommer se mycket mer hemarbete efter pandemins slut, men vi har också behov av varandra och våra arbetskompisar. Jag upplever själv och många med mig att man längtar efter sina kollegor", säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Tre av fyra saknar en separat arbetsplats i hemmet, enligt en undersökning från If. I värsta fall får den anställde sitta i hallen eller på toan för att få lugn och ro.

Tre av fyra saknar en separat arbetsplats i hemmet, enligt en undersökning från If. I värsta fall får den anställde sitta i hallen eller på toan för att få lugn och ro.

Foto: Anna-Mikaela Wass

Norrbotten2020-12-09 06:00

Pandemin har lett till en massiv ökning av mängden distansarbete. 49 procent av de som jobbar hemifrån gör det mer än 75 procent av sin arbetstid, jämfört med att bara fyra procent gjorde det innan pandemin.

Men så ser det inte ut i Norrbotten. Här jobbar man minst på distans av alla, enligt en ny undersökning från Tele2 och Kantar Sifo. Nära hälften svarar att de jobbar hemifrån 25 procent eller mindre.

Sex av tio svenskar tror att de kommer jobba mer på distans efter pandemin, och när restriktionerna släpper vill även de norrbottningar som har möjlighet göra det, enligt undersökningen.

De flesta verkar trivas bra med att jobba hemifrån och vill göra det mer. Men som nackdelar nämns brist på socialt utbyte, att distansarbete går ut över teamkänslan och att var fjärde person blir distraherad så att det påverkar arbetet.

Nu utreds effekterna av hemarbetet av myndigheten för arbetsmiljökunskap.

– Så här långt har jag sett att många säger att det funkar jättebra: "Jag slipper resan till jobbet, sparar tid och kan vara med mina barn längre för att jag slipper lämna tidigt och hämta så sent". Men å andra sidan finns det de som upplever ensamhet, att man blir isolerad och att det är svårt att veta när man gjort ett bra jobb för att chefen är så långt bort. Man brukade träffas varje dag och nu ses man bara på något digitalt möte, säger Eva Nordmark.

Nu pågår en process för att komma fram till hur arbetet egentligen ska fördelas i framtiden.

– Jag tror inte att vi kommer att jobba hemma hela tiden på det sätt som man generellt gör just nu, men jag tror vi kommer jobba mer flexibelt och lär oss nog väldigt mycket nu om vad som funkar att utföra hemifrån och vilka arbetsuppgifter som är bra att utföra på arbetsplatsen tillsammans med sina kollegor, säger Eva Nordmark.

I en annan färsk undersökning har försäkringsbolaget If ställt frågor om arbetsmiljön vid hemmaarbete. Den visar att bara var fjärde person har en separat arbetsplats i hemmet, med följden att några ibland arbetar i hallen, på toan eller på något kafé, trots pandemin och gällande restriktioner.

Det är också arbetsgivarens ansvar att se till så att det finns en bra stol och en bildskärm lämpad för långvarigt hemarbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!