Totalt handlar det om 100 platser i landet där det lördagen den 13 april skrevs högskoleprov, fem av dem finns i Norrbotten.
– Trösklarna blir för höga här. Bor du till exempel i Pajala måste du upp runt sex på morgon för att hinna till högskoleprovet i Kiruna. Du kanske inte kan prestera lika bra då, och måste lägga ut mer pengar för transporten än om du hade kunnat skriva på hemorten, säger vuxenutbildningschefen Marie Kuoljok på Lapplands lärcentra som har studenter i Jokkmokk, Gällivare, Kiruna och Pajala.
Hon anser att lärcentra som de hon jobbar på, och som finns i alla norrbottniska kommuner, skulle kunna ha hand om högskoleprovet i större utsträckning.
– Vi ser att antalet som skriver provet har minskat när man tvingas åka längre. I helgen åkte 30 personer härifrån och skrev i Luleå och Umeå. Det är nästan en halvering jämfört med innan pandemin. 2019 skrev 54 personer härifrån högskoleprovet.
Drygt 78 000 anmälde sig till högskoleprovet den här gången. Att antalet sjunker i Norrbotten anser Marie Kuoljok är ett hot mot framtiden.
– Vi här uppe, som står inför den gröna omställningen, behöver allt utbildat folk vi bara kan få. Att då försvåra på det här viset gör att provet inte är likvärdigt för alla. Den kultur och historia vi har bakom oss som industri- och brukssamhälle, gör att man måste locka människor extra mycket här att skriva högskoleprovet och satsa på högre studier. Men det här är ju helt tvärtom.