Den starka kursen för kronan i förhållande till dollarn och euron har blivit ett problem för exportföretagen i Norrbotten.
– Det stora problemet är att den svenska kronan är för stark. Det gör att vi tappar konkurrenskraft då våra produkter blir för dyra, säger Linda Nilsson, vd Norrbottens handelskammare.
56 procent av Sveriges råvaruexport kommer från norra Sverige. 90 procent av järnmalmen som levereras till Europa kommer från Norrbotten. 55 procent från skogsindustrin till Europa utvinns i Norrbotten.
Norrbottens handelskammare utfärdar handelsdokument för exporterade och importerande företag. Handelsdokumenten underlättar och förenklar handeln med utlandet.
– Vi i Norrbotten är den enda handelskammaren i Sverige som under mars till augusti som har en ökning av handelsdokumenten. Jag tror inte att företagen i Norrbotten har ökat exporten utan de har bytt marknad. Det betyder att de fortfarande exporterar, men problemet är att kronan är för stark, säger Linda Nilsson.
Sveriges totala export under det första halvåret har minskat med sju procent av värdet jämfört med samma period förra året. Det visar statistik ur Kommerskollegiets rapport "Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar, första halvåret 2020", som nyligen publicerats.
Rapporten visar också att den totala exporten av skogsvaror har minskat med 2 procent, därav trävaror som ökat med 2 procent medan pappersmassa och papper minskat med 7 respektive 3 procent.
Den totala exporten av mineralvaror har minskat med 9 procent. Järn och stål har minskat med 21 procent jämfört med samma tid förra året. Där sticker exporten av järnmalm ut som ökat med 10 procent när man jämför första halvåret i år jämfört med samma tid förra året.
Ser man exporten över en längre tid så har den minskat.
– Det är ett klart trendbrott. Det är en stark nedgång, säger Petter Stålenheim, Kommerskollegiet.
En faktor som kan komma att påverka exporten i framtiden en Brexit. Storbritannien är Norrbottens tredje viktigaste exportmarknad. Den 15 oktober måste ett avtal mellan Storbritannien och EU vara klart för att träda i kraft vid nyår.
– Det ser det inte ut att göra. Då blir det en hård Brexit som innebär att vi går över till WTO:s handelsregler. Det blir dyrare och mer komplicerat att exportera och importera, säger Linda Nilsson.