Norrbottens politiker är äldst i Sverige

Efter valet 2050 kan Norrbottens regionfullmäktige bestå av enbart pensionärer. I alla fall om medelåldern hos ledamöterna fortsätter öka i samma höga takt som hittills.

Margareta Henricsson är ordförande regionfullmäktige i Norrbotten. Inför det senaste valet hade hennes parti Sjukvårdspartiet den överlägst högsta genomsnittsåldern hos sina kandidater till regionfullmäktige.

Margareta Henricsson är ordförande regionfullmäktige i Norrbotten. Inför det senaste valet hade hennes parti Sjukvårdspartiet den överlägst högsta genomsnittsåldern hos sina kandidater till regionfullmäktige.

Foto: Jonas Andersson

Norrbotten2021-08-27 05:30

Vid valet 2002 var 5,6 procent av de invalda ledamöterna i Norrbottens regionfullmäktige äldre än 65 år. I det senaste valet ökade den siffran till 39,4 procent. Det innebär att andelen ledamöter som är över 65 år har mer än sjudubblats under 2000-talet och att Norrbotten har överlägset äldst regionpolitiker i Sverige.

Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer samtliga ledamöter att vara över 65 år efter valet 2050. 

Margareta Henricsson (SJVP) är regionfullmäktiges ordförande. Hon är själv 80 år gammal och menar att det är svårt att få personer i yngre åldrar att kandidera.

Varför tror du att det har blivit så?

– Personer som har familj prioriterar kanske den mycket mer än förr. Föräldrar är med barnen på olika idrotter och aktiviteter hela tiden, säger Margareta Henricsson.

Hon menar att samtliga partier i regionen lider brist på unga medlemmar.

– Samtidigt så är det ofta de äldre som har uthålligheten som krävs för att arbeta politiskt – det krävs ju en stabilitet i det politiska arbetet. Dessutom besitter de viktiga kunskaper och erfarenheter, säger Margareta Henricsson.

33-årige Johannes Sundelin (S) – som även är kommunpolitiker i Gällivare – är en av de yngsta ledamöterna i regionfullmäktige. 2019 lade han fram en motion om att regionen bör anordna ”politikerutbildningar” för personer under 45, i syfte att locka dem till regionpolitiken.

– Men den röstades ner. Jag kom själv in i politiken genom en sådan utbildning och tycker att det är ett bra sätt att visa på hur man faktiskt kan förändra samhället genom att engagera sig i ett parti.

Om utvecklingen fortsätter kommer mer än hälften av regionfullmäktigeledamöterna vara över 65 år efter valet 2026. Vilka konsekvenser kan en sådan åldersfördelning ge?

– En beslutande församling som inte längre representerar befolkningen tappar ju i legitimitet. Men det gäller inte bara ålder. Det bör också finnas en spridning vad gäller yrkesgrupper, kön och var i länet man bor, säger Johannes Sundelin.

Inför valet 2018 hade Sjukvårdspartiet överlägset äldst toppkandidater till regionfullmäktige. Enligt Margareta Henricsson har partiet emellertid fått in flera yngre medlemmar de senaste åren.

– Så jag tror att det kommer att räta ut sig med tiden. Och det viktigaste är ändå att man går och röstar. Alla känner inte för att engagera sig politiskt.

Ökning under 2000-talet

Andelen ledamöter som valdes in i Norrbottens regionfullmäktige och som var äldre än 65 den 31 december samma år. I parentes redovisas den genomsnittliga andelen i samtliga regionfullmäktige i Sverige.

2002: 5,6 (8,3)
2006: 14,1 (11,2)
2010: 21,1 (15,9)
2014: 25,4 (15,3)
2018: 39,4 (18,0)

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!