Norrbottens kommuner tveksamma till skogsutredningen

Den ska stärka den privata äganderätten, men Norrbottens kommuner tycker att skogsutredningen snarare föreslår minskade möjligheter till skogsbruk.

Skogsutredningen har föreslagit ett runt hundra mål långt skyddsområde för fjällnära skog. Utredarna tror att det ska minska konflikterna om skogen.

Skogsutredningen har föreslagit ett runt hundra mål långt skyddsområde för fjällnära skog. Utredarna tror att det ska minska konflikterna om skogen.

Foto: Staffan Carlsson

Norrbotten2021-04-29 21:20

Responsen till de drygt 50 förslagen i "Skogsutredningen – Stärkt äganderätt och flexibla skyddsformer och naturvård i skogen", eller SOU 2020:73, kan lite hårddraget sammanfattas med att skogsbruksföreträdare är missnöjda över att äganderätten inte stärks tillräckligt, medan naturvårdsorganisationer är missnöjda med att skyddet av skog inte stärks tillräckligt.

Det mest uppmärksammade förslaget hittills är att drygt en halv miljon hektar fjällnära produktiv skogsmark ska skyddas från skogsbruk genom att runt 7 300 markägare i fjälltrakterna löses ut och erbjuds ersättningsskog, för totalt 14 miljarder kronor.

Nu i veckan har remissrundan avslutats när det gäller den 1250 sidor tjocka utredningen och Norrbottens kommuner har, trots att de inte tillfrågats, yttrat sig. Synpunkter har tagits in från främst de berörda kommunerna Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala, men samråd har hållits även med Region Norrbotten.

Förbundet tycker att det är tveksamt om förslagen stärker den privata äganderätten och bidrar till en växande bioekonomi, vilket var de ursprungliga intentionerna i uppdraget till utredningen. Norrbottens kommuner tolkar det som att utredarna istället valt att fokusera sina förslag på insatser för den biologiska mångfalden, som i de flesta fall går i helt motsatt riktning.

– Kommunerna i de berörda områdena bör ha stort beslutandemandat i avvägningar av vilka områden som ska prioriteras, säger Claes Nordmark (S), ordförande i Norrbottens kommuner och kommunalråd i Boden.

Norrbottens kommuner konstaterar att mycket långtgående tolkningar gjorts av Sveriges internationella åtagandena om biologisk mångfald, vilket resulterar i förslag på ytterligare skydd och minskade möjligheter att bruka skogen.

Men inte nog med det.

– Vi ser en farhåga i att avsättning till strikt skyddade områden kan komma att begränsa möjligheterna för lokalbefolkningen att bedriva aktiviteter som jakt och fiske i sin närmiljö, säger Claes Nordmark.

Norrbottens kommuner är också kritiska mot de kunskapskrav som föreslås gälla även mindre skogfastigheter.

– De helt orealistiska för de mindre skogsägarna att kunna leva upp till. Det kommer att slå hårt mot skogsägare som har brukat skogen i många generationer, säger Ulrika Hammarström (S), 1:e vice ordförande i Norrbottens kommuner och kommunalråd i Pajala.

Kort om förslagen

■ Frivilligt formellt skydd av skog

■ Slopad nyckelbiotopsinventering

■ Ersättning för all fjällnära skog med höga naturvärden

■ Åtgärder för bekämpande av skogsskador

■ Översyn och förenkling av tillämpligt regelverk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!