Norrbotten sticker ut i anmälningar kring självmord

Drygt tre gånger så många anmälningar till Ivo har inkommit från Norrbottens län gällande försök till och fullbordade självmord jämfört med grannlänet Västerbotten. "Vi har valt att fortsätta utreda varje fall där en person tagit sitt liv efter kontakt med vården", säger Krister Berglund, divisonschef för Vuxenpyskiatrin.

Krister Berglund, divisionschef för vuxenpsykiatrin i Region Norrbotten, förklarar varför Norrbotten sticker ut i statistiken.

Krister Berglund, divisionschef för vuxenpsykiatrin i Region Norrbotten, förklarar varför Norrbotten sticker ut i statistiken.

Foto: Linda Kask

Norrbotten2022-04-28 05:00

Totalt har 72 försök till och fullbordade självmord anmälts till inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i Norrbotten mellan 2017 och 2022. Av dessa berör 64 av anmälningarna fullbordade självmord. I grannlänet Västerbotten är motsvarande siffra 25 anmälningar om både försök till, och fullbordat självmord under samma period. 19 av de fallen rör fullbordade självmord. 

Fram till 2017 rådde anmälningsplikt när en person som tagit sitt liv haft kontakt med vården i närtid. Krister Berglund, divisionschef för psykiatrin inom Region Norrbotten förklarar Norrbottens siffror med att man fortsatt anmäla trots att det inte längre är krav. 

– Jag tror vi ska vara nöjda att Norrbotten valde att lyssna på brukare och anhöriga som befarande den utveckling som nu blev tydlig, det vill säga, regionerna såg inte att de gjort fel och därmed hade de ingen skyldighet att anmäla händelsen. Det är en policy vi behållit i Norrbotten som jag är nöjd med, förklarar han. 

Anmälningarna som inkommit till Ivo pekar bland annat på brister i utvärderingar av patienter eller patienter som tröttnat på väntetider och som sedan tagit sina egna liv. 

– Det behöver göras ett jobb med utredningarna när en person tar sitt liv och det är vi i Norrbotten beredda att göra, säger Krister Berglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!