Myndigheten för vårdanalys har på uppdrag av regeringen följt upp vårdgarantin. Rapporten visar att Norrbotten har de längsta medianväntetiderna i landet inom hjärtsjukvården.
– Det är inte alls bra, det är det inte. Därför jobbar vi aktivt med frågan och vi försöker ta ett grepp över hela närsjukvården. Det är fullt fokus på frågan, säger Ylva Sundkvist.
För kvinnor är medianväntetiden i Norrbotten 77,5 dagar medan väntetiden i Stockholms län är 27 dagar.
– För Norrbottens del har vi då vårt vanliga strukturbekymmer vi ska ta om hand om 2,3 procent av länets befolkning på 25 procent av rikets yta. Då blir det att väldigt mycket av hjärtsjukvårdens resurser det åtgår till att hålla jourverksamheter igång dygnet runt för att rädda liv och ta hand om det akuta, säger Ulf Bergman, närsjukvårdschef.
I länet får kvinnor vänta 77,5 dagar medan väntetiden för män är 70 dagar. Varför får kvinnor vänta längre?
– Det ska inte vara någon skillnad mellan män och kvinnor. Den frågeställningen bör analyseras närmare av hjärtsjukvården här under hösten. Om det handlar om sju dagars skillnad så är det en icke försumbar skillnad. Men jag har inget svar på det just nu, säger Bergman.
Översjuklighet kan vara en bidragande orsak till längre väntetider.
– Vi har en översjuklighet i Norrbotten med fler hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med riket i övrigt. Vilket framför allt är ett samhällsproblem och ett folkhälsobekymmer men det ger också högre belastning på specialistsjukvården, säger Bergman.
Bergman säger att bemanningen är bättre nu jämfört med ifjol men att bristen på distriktsläkare i länet är ett problem.
– En stor del av hjärtsjukvården är beroende av bra kontinuitet och en bra primärvård. Att kunna rekrytera och kunna behålla distriktsläkare i länet skulle göra väldigt mycket för hjärtsjukvården, säger han.
Vad gör ni för att förkorta väntetiderna?
– Den viktigaste ansatsen här i Norrbotten bör vara att fortsätta arbeta med primärvården och då i synnerhet rekrytera distriktsläkare. På specialistsjukvårdens sida så har under 2015 remisshanteringen förbättrats på exempelvis Sunderby sjukhus i förhållande till 2014, vilket ger en effektivare verksamhet. Men framförallt ser 2015 bättre ut på bemanningssidan, man har lyckats rekrytera fler kardiologer och har lite lättare då att kunna ge mottagningstider.