Regeringen har satsat runt 284 miljoner på personalförstärkningar inom elevhälsan för 2018. Efter Skolverkets fördelning av statsbidraget får de kommunala skolorna i Norrbottens län drygt 5,1 miljoner kronor. I länet är det Bodens kommun som får mest, minst får Övertorneå kommun, bidraget ska motsvara hälften av kostnaden för en anställning eller uppdrag under ett år. Pengarna ska gå till att anställa eller ge uppdrag åt skolläkare, skolsköterskor, skolkuratorer, skolpsykologer, speciallärare och lärare med specialpedagogisk kompetens.
– Alla pengar vi kan få som gynnar elever och gör att vi kan anställa fler är bra. Det som är svårt med stadsbidragen är att vi inte vet hur länge vi har tillgång till det, ibland kan det vara bara för ett år eller två och det kan innebära att vi inte får en kontinuitet, säger Maarit Enbuske, skolchef i Luleå.
Hon hoppas bidraget kommer innebära att skolan kan arbeta mer hälsofrämjande och förebyggande.
– Som det ser ut idag räcker resurserna inte till förebyggande arbete i den utsträckning vi skulle vilja. Den psykiska ohälsan ökar ju i landet och vi behöver ge eleverna verktyg för att förstå hur man kan må bättre, säger hon.
Undersökningen av Region Norrbotten från slutet av 2017 visade att de allra flesta av eleverna i Norrbotten mår bra, trivs i skolan, har någon vuxen att anförtro sig åt och rör sig regelbundet. Samtidigt ökar stressen över skolarbetet.