Under 2021 betalade Skogsstyrelsen ut 2,7 miljoner kronor till skogsägare i Norrbotten som ersättning för nekad avverkning av fjällnära skogar.
Under samma tid har Skogsstyrelsen för de fyra län med fjällnära skogar fattat beslut motsvarande ersättningsbelopp till skogsägare på över 300 miljoner kronor, varav 75 miljoner kronor betalats ut. Det efter en dom i Mark- och miljööverdomstolen i maj 2020.
– Under 2020 hände först ingenting, men i september gick proppen ur och vi fick in drygt 14 000 hektar under 2020. Det blev sedan ingen direkt ökning under 2021 utan vi fick in ungefär samma nivå, drygt 13 300 hektar, säger Kristina Nilson, samordnare vid Skogsstyrelsen.
Under 2021 betalades 38,7 miljonor kronor ut till skogsägare i Jämtland, 33,8 miljoner till Västerbotten, 0,4 miljoner kronor till Dalarna medan endast 2,7 miljoner kronor betalats till skogsägrare i Norrbotten.
– Den grundläggande orsaken är att den största arealen finns i Jämtland och Västerbotten. I Norrbotten har vi några av våra riktigt stora naturreservat med en stor del av den fjällnära skogen och den är redan är inlöst, säger Kristina Nilson.
Det var i maj 2020 som domen kom i Mark- och miljööverdomstolen och som ger skogsägare rätt till ersättning från staten, motsvarande 125 procent av skogens marknadsvärde, om de nekas rätt att avverka skog på grund av att det finns höga naturvärden. Det är en konflikt som varat sedan 2016.
En fråga som dock inte är klarlagd är hur det blir i framtiden för de markägare som nekats rätt till avverkning och fått ersättning av staten.
– Det Skogsstyrelsen kommer att jobba efter är att ett avslagsbeslut gäller i fem år. Skulle den berörda markägaren eller en ny markägare söka år sex så kommer Skogsstyrelsens hållning vara att neka för man kan inte få ersättning en gång till, men det är inte prövat i domstol så om någon överklagar så återstår det att se vart det leder, säger hon.
En frågeställning som Skogsstyrelsen har men inte fått svar på är om staten ser andra lösningar i hur de i framtiden ska behandla områden som fått ersättning.
– Det som också skulle kunna vara en fortsättning är att det kommer någon typ av regeringsinrikning på att de ersatta områdena ska övergå i ett områdesskydd, som att Länsstyrelsen bakar in dessa områden i reservat, men det vet vi ingenting om än, säger Kristina Nilson.