NSD:s storsatsning på valkvällen: "Otroligt spännande"

Valresultat, snabbhet och närvaro – det satsar NSD på under valnatten 11 september. Med fokus på det lokala. "Det ska bli otroligt spännande att följa valrysaren i regionen, men också på riksdagsnivå där det ser ut att kunna bli förändringar", säger Frida Enberg, nyhetschef.

Det är ett stort gäng som kommer att följa valvakor och röstsiffror under valkvällen.

Det är ett stort gäng som kommer att följa valvakor och röstsiffror under valkvällen.

Foto: Montage

Norrbotten2022-09-06 15:00

Kommer Kenneth Backgård sitta kvar vid makten i Region Norrbotten? Hur går det för Socialdemokraterna i Luleå när Carina Sammeli styrt skutan ett tag? Och vad säger väljarna om Sverigedemokraterna som enligt våran opinionsmätning går framåt?

NSD storsatsar under valkvällen. Stommen i bevakningen blir en direktrapportering i liveform som spänner över stora ytor i vårat län, från Luleå till Kiruna. 

Direktrapporteringen fylls på hela kvällen och inpå natten.

– Vi finns på plats i de flesta kommunerna i länet, vi följer partiernas valvakor. Särskilt de som vi tror kan hamna i ett nytt läge efter valet, säger Frida Enberg. 

Så vad skiljer sig mellan NSD:s valbevkning och andra, kanske rikstäckande medier?

– Vi fokuserar på det lokala. Våra läsare kommer att kunna följa valet i sin kommun på våra sajter, säger Lenitha Andersson-Junkka, redaktionschef och ansvarig utgivare för nsd.se.

– Våra journalister kan Norrbotten. Vi lovar att göra allt för att leverera senaste siffrorna, snackisarna, färska kommentarer, analyser och nyhetsbilder, säger Frida Enberg. 

Vilken är kvällens största utmaning?

– Det är att planera även för det oförutsedda. Vi är vana vid "breakingläge" årets alla dagar. Under valkvällen känns det extra viktigt att allt klaffar, det är många platser vi behöver täcka samtidigt. Därför förlitar vi oss också på att det är NSD som norrbottningarna hör av sig till när det händer stora saker, säger Frida Enberg.

Expertkommentator Charlotta Söderberg, universitetslektor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, finns med under kvällen för att ge fördjupande analyser, det finns också Norrbottens-Kurirens ledarskribent Daniel Persson och NSD:s ledarskribent Olov Abrahamsson.

– Det viktigaste är att våra läsare ska känna att de får all nödvändig och relevant information på våra sajter, säger Lenitha Andersson-Junkka.

Interaktion med läsare är också en självklar del i storsatsningen. 

– Ja, läsare kan kommentera direkt i vår liverapportering eller ringa eller mejla oss, säger Lenitha Andersson-Junkka.

Hon säger att valbevakningen har förändrats mycket över tid.

– Nu pågår bevakningen live och läsarna kan följa hur resultaten går i realtid. De får också känslorna, glädjen och sorgen i realtid. Oftast är inte alla valresultat klara när tidningarna går i tryck men nu får våra läsare allt på sajterna.

Lenitha Andersson Junkka vill att läsarna ska få all nödvändig information på NSD.se under valkvällen. "Vi satsar även stort på att bevaka regionvalet eftersom undersökningar visar att vårdfrågor är våra läsares viktigaste valfrågor".
Lenitha Andersson Junkka vill att läsarna ska få all nödvändig information på NSD.se under valkvällen. "Vi satsar även stort på att bevaka regionvalet eftersom undersökningar visar att vårdfrågor är våra läsares viktigaste valfrågor".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!