Nedläggningstrend i Norrbotten

Förra året lades två kvinnojourer ned i Norrbotten. Nu riskerar ytterligare jourer att läggas ned.

Eva Engman

Eva Engman

Foto: Petra Isaksson

norrbotten2017-03-09 09:34

Det knakar i Kiruna. Det oroar Eva Engman, ordförande för kvinno- och tjejjouren i Norrbotten.

– Kvinnojourerna behövs mer än någonsin nu. Även om kommuner har ansvaret över kvinnor som utsätts för våld kan man få stöd även inom kvinnojourerna och vi kan vara ett bra komplement till kommunen, säger Engman.

Till skillnad från hos myndigheter registreras ingen hos kvinnojourer och man kan vara fullständigt anonym när man söker hjälp. Engman menar att många drar sig för att ta kontakt med kommunen och tar kontakt med jourer just därför.

Men i fjol lades kvinnojourerna ned både i Pajala och Piteå. I år ska Jokkmokks kvinnojour läggas ned också. Och även i Kiruna är framtiden nu oviss.

– Vi vet att det knakar i en del jourer och det är ju förfärligt att det är så. Regeringen vill satsa på kvinnojourerna. Kvinnojourerna behövs - även om kommunerna har ansvaret så är de ideella jourerna ett måste för det är dit kvinnorna kommer innan vi så småningom lotsar över dem om de behöver kommunens hjälp.

Blir Kiruna otryggare utan en jour?

– Ja, det är klart. Då har de bara kommunen att vända sig till. Många kvinnor vill inte gå och bli registrerade, utan vill gå till en kvinnojour där man inte behöver bli registrerade och där vi inte för journaler, säger Eva Engman.

Problemen för kvinnojourerna, enligt Engman, är pengarna och bristen på ideella krafter. Det är svårt just att få tillräckligt många att ställa upp.

– Det är väldigt svårt att få ideella jourkvinnor just nu, konstaterar kvinno- och tjejjourens ordförande i Norrbotten.

Kvinno- och tjejjourer

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer, Roks, och Unizon, tidigare Sveriges kvinnojourers riksförbund, samlar totalt cirka 230 kvinno- och tjejjourer i landet. Det finns dessutom många kommunala kvinnojourer.

Enligt Roks hemsida finns elva kvinno- eller tjejjourer i Norrbotten. De finns i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Övertorneå, Boden, Haparanda, Kalix, Luleå, Älvsbyn och Arvidsjaur.

Vilken slags hjälp man kan få varierar. De flesta kvinnojourer kan erbjuda skyddat boende.

Landets kommuner har det huvudsakliga ansvaret för att hjälpa våldsutsatta kvinnor. Hur samverkan med, och det ekonomiska stödet till, kvinno- och tjejjourerna ser ut varierar.

Socialtjänsten i de flesta kommuner erbjuder rådgivning, stödsamtal, hjälp med skyddat boende och ekonomiskt bistånd.

Källa: roks.se, unizon.se, valdmotnara.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!