Nattågstrafiken glesnar när Botniabanan trafikeras

Färre nattåg till och från Norrbotten. Det kan bli konsekvenserna när Botniabanan börjar trafikeras.- Det uppstår en ny trafiksituation, säger Rikstrafikens generaldirektör Ulf Lundin.

Ulf Lundin. Foto: rikstrafiken.se

Ulf Lundin. Foto: rikstrafiken.se

Foto:

Norrbotten2009-12-04 06:00
I juni 2013 går nuvarande avtal för nattågstrafiken till övre Norrland ut. Därför har Rikstrafiken startat utredningsarbetet, som bland annat ska ge svar på i vilken omfattning det krävs nattågstrafik till norra delarna av Sverige under lågsäsong.
I augusti nästa år beräknas Botniabanan vara klar att ta i drift (se faktaruta). Då ökar möjligheterna att dagtid ta sig söderut, exempelvis från Luleå.
- Det blir snabbare förbindelser, säger Lundin om sträckan Umeå-Sundsvall.
Efterfrågan avgör
För Rikstrafiken innebär det är att man blir tvungen att tänka till.
- Vi kan inte göra som vi alltid gjort, konstaterar han.
Upphandlingsprocessen för det nya nattågsavtalet startar i mitten av 2011. Men innan dess ska utredningar göras.
- Det här är underlagsmaterialet till den vi ska göra, säger Lundin om den konsultrapport som överlämnats till näringsdepartementet.
Av konsultrapporten framgår att kostnaden för nattågstrafiken ligger för närvarande på 80 miljoner kronor per år. Men att det går att köra till betydligt lägre kostnad om man anpassar trafiken efter efterfrågan.
Kan det handla om indragna nattåg någon dag i veckan?
- Jag vill inte spekulera i vad Rikstrafiken beslutar, säger Lundin som påpekar att det viktiga är att bibehålla kvaliten.
Kostnaden för trafiken ses inte som något bekymmer. Problemet är i stället de långa åtaganden som investeringar i nattågsfordon innebär.
4 År 2010 ska nämligen all kollektivtrafik vara anpassad för funktionshindrade. Dagens nattåg uppfyller inte kraven då sovvagnarna inte är utrustade med lyft.
4 Restaurangvagnarna behöver bytas ut snarast. De som används är i princip uttjänta och uppfyller inte arbetsmiljökraven.
Därför föreslås att Affärsverket Statens Järnvägar får ett utökat uppdrag för att kunna förbättra standarden på tågen som trafikerar sträckan. Något som resultera i att andra aktörer kanske är beredda att driva nattågstrafiken.
Fakta Botniabanan
➤ 19 mil järnväg, 143 broar och 25 kilometer tunnel.
370 000 slipers och 40 000 ton armering.
Från Ångermanälven, norr om Kramfors, via Örnsköldsvik till Umeå.
Byggstart augusti 1999, beräknas vara färdig för trafik i augusti 2010.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om