Näthatsgranskaren JO-anmäler polisen

Tomas Åberg, företrädare för Näthatsgranskaren, har anmält Polisregion Nord till Justitieombudsmannen (JO). Anledningen, enligt honom själv, är att polismyndigheten nekat hans begäran om att få en kopia på sin egen anmälan om hets mot folkgrupp.

Tomas Åberg, företrädare för Näthatsgranskaren, har anmält Polisregion Nord.

Tomas Åberg, företrädare för Näthatsgranskaren, har anmält Polisregion Nord.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Norrbotten2023-04-14 12:00

Den 10 februari polisanmälde Tomas Åberg den lokala topppolitikern Tom Bohman (SD) för hets mot folkgrupp. Men när han tio dagar senare begärde att få en kopia av anmälan blev han nekad av polisen. Därefter har han vid upprepade tillfällen tagit kontakt med polismyndigheten för att upprepa sin begäran. Tomas Åberg säger att han nu har tröttnat på polismyndighetens arrogans och därför har valt att göra en JO-anmälan.

– Förvaltningslagen säger att en myndighet måste svara på frågor från allmänheten och dessutom att de måste göra det skyndsamt. Plus att de måste lämna ut allmänna uppgifter. Och polisen är i särklass den myndighet som är sämst på det här. Det säger jag inte enbart utifrån personliga erfarenheter utan det finns forskningsrapporter som bekräftar det - till exempel Stefan Holgerssons "Ursäkta, men vi är faktiskt POLISEN och vi står över lagen!", säger Tomas Åberg.

Den 20 februari begärde Tomas Åberg, via mejl, att få veta vilket ärendenummer (K-nummer), anmälan fått. Som svar fick han att myndigheten inte lämnar ut ärendenummer via mejl och inte heller över telefon, utan att han istället få gå till en polisstation och legitimera sig och därefter fylla i en ansökningsblankett eller göra det via polisens hemsida.

– Det är riktigt illa att uttrycka sig på det sättet. Det är ju inskrivet i grundlagen att man får vara anonym om man så vill. Det är jätteviktigt. Det är också lagvidrigt att påstå att man måste göra det via en speciell blankett. Det finns ingen form för hur en begäran ska se ut.

Tomas Åberg säger att det här inte är någon engångsföreteelse utan något han upplevt vid fler tillfällen genom åren. När han jobbade med näthatsgranskaren gjorde de till en början anonyma anmälningar, men fick omgående problem i kontakten med polisen.

– De vägrade att ta emot dem och sa att vi inte kan göra anonyma anmälningar. Då började vi använda vårt organisationsnummer när vi anmälde. Men vi fick rätt till slut och de insåg väl till slut att de var ute och cyklade, säger han.

Tomas Åberg menar att det också är här som en stor del av problematiken ligger. Att det inom polisen blivit någon slags rutin att hitta på orsaker till att inte lämna ut handlingar eller ta emot anmälningar.

– Sånt där sätter sig i väggarna till slut. Det växer fram felaktiga strukturer inom myndigheten. De som kommer efter de där hitta-påarna tror ju att reglerna är så. Så det är mycket möjligt att det är därför som den här enskilda personen inte velat lämna ut handlingarna.

Tomas Åberg har själv jobbat som polis och säger att han själv varit en del av det.

– Jag gjorde fel för att jag fått höra att det var så man skulle göra. Men efter ett tag insåg jag ju att det var fel.

Linus Nystedt, tillförordnad sektionschef på polisens kontaktcenter i region Nord, beklagar hur Tomas Åberg blivit bemött.

– Han har fått fel information och det beror på den mänskliga faktorn. De rutiner vi har är att om begäran om K-nummer eller allmän handling kommit via mejl så ska vi också lämna ut det via mejl. 

Har ni tagit upp det här med personalen?

– Ja, vi har ju pratat med den här personen som lämnat de felaktiga uppgifterna om att han måste komma in till stationen och legitimera sig. Vi har tydliga rutiner kring detta. Det blev en tankevurpa. Men nu har vi pratat med de personer som har hand om vår adminkorg på mejlen och säkerställt att de vet vad som gäller, säger Linus Nystedt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!