Nätdoktorn slår tillbaka efter politikernas utspel

Regioner kan komma att dumpa nätläkarbolagen som de tycker dränerar vårdcentraler på pengar. "Jag tycker det är jättesynd att vi har hamnat i det här läget", säger Daniel Persson på Min doktor.

Nätläkarbolaget Min doktor pekar på svenskarna blir äldre och behöver mer vård, och att de då kan vara ett bra, kostnadseffektivt, komplement för att lätta trycket på vårdcentralerna.

Nätläkarbolaget Min doktor pekar på svenskarna blir äldre och behöver mer vård, och att de då kan vara ett bra, kostnadseffektivt, komplement för att lätta trycket på vårdcentralerna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Montage

Norrbotten2021-02-20 18:45

Uttalanden från regionrådet Kenneth Backgård och oppositionsrådet Anders Öberg har väckt reaktioner.

– Ursprungsfrågan är om det är rätt nyttjande av skattemedel att lägga hundratals miljoner på att utveckla en lösning vi redan jobbat med att utveckla i sju år. Den är redan bekostad och det är ingenting som den offentliga sektorn betalat för, säger Daniel Persson, innovations- och utvecklingschef på Min doktor som förra året levererade vård till 5 500 norrbottningar.

Nätläkarna fakturerade regionen 10,7 miljoner kronor 2020. Men Daniel Persson för fram att de digitala besöken utgör 0,6 procent av kostnaden för primärvården medan de levererar 1,3 procent av vårdbesöken.

Siffrorna visar dock att det inte är främst de som bor i Övertorneå eller Jokkmokk som vänder sig till nätläkarna, utan de som bor i centrala Luleå.

– Det är ganska tydligt att det, tyvärr, fortfarande är skillnader socioekonomiskt. Men det är också så att folk som bor i mer tätbefolkade områden tar till sig nya fenomen, fast det kommer att förändras över tid.

Daniel Persson tror att det finns en allmän uppfattning eller mytbildning om nätläkare och han vill ge en annan bild än den som målas upp av politiker och vårdcentralschefer, med argumenten att de inte tillför något, att det är fel besök, dålig kvalitet och saknas insyn.

– Någonstans handlar det väl om att, som man säger i den här artikeln, "vi kan det här bäst själv". Men jag tycker utvecklingen de senaste tre-fyra åren visar att de inte alls kan det bäst själv utan att det finns utrymme för bättre och tydligare samarbete mellan oss i den digitala branschen och offentliga sektorn.

Målet är högre kvalitet och mer tillgänglighet till lägre kostnad.

– Det tror jag vi gör bäst genom samarbete, men det är ofta att dörren ska stängas för att man ska utveckla en lösning själv som får kosta vad det kosta vill.

Han tycker att SKR är tydliga med vilka besök de får ersättning för. När det gäller insynen finns en informationsdatabas genom Region Sörmland medan journalerna är tillgängliga i ett system som heter nationell patientöversikt.

– Jag vågar inte svara på om vårdcentralerna i Norrbotten är uppkopplade mot det nationella systemet. Det pratas mycket om att det finns ett krav på oss om att vi ska rapportera, men under tio år har ett fåtal landsting anslutit sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!