De långsiktiga konsekvenserna för företagen kan blir förödande om coronakrisen blir långvarig. De åtgärder för att förhindra spridningen av virussmittan gör att ekonomin har bromsat in rejält.
– Vi får hoppas att det inte blir långvarigt för det här är inte en inbromsning utan en tvärnit, säger Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare.
– Det kommer att bli jättemånga mänskliga tragedier. Man har belånat huset upp över skorstenen, har miljonskulder och har ingenting mer att belåna men ser inte att det vänder, säger Erik Sjölander.
Olika branscher kommer att drabbas olika av den ekonomiska nedgången.
– All verksamhet med kontant- eller kortbetalning har kort framförhållning. För till exempel restauranger så måste de ha arbetat upp en buffert inför jul- eller andra ledigheter. Det fixar man men inför den här krisen har man inte gjort det, för ingen kunde räkna med det här, säger han.
När intäkterna minskar så måste företagen även minska sina kostnader.
– Man säger upp timanställda och vikarier. Man ser över investeringskostnaderna och skjuter dem framåt. Nu handlar det om besöksnäringen, restauranger och hotell. Nästa våg är konsulterna, säger Linda Nilsson.
Norrbottens handelskammare håller på att sammanställa en enkät som man skickat ut till företagarna i länet. Preliminärt visar den på de åtgärder som företagen i länet kan tänka sig att göra.
– Det är permitteringar, investeringsstopp, avsluta timanställda och att avsluta konsulter, säger Linda Nilsson.
Erik Sjölander pekar på de många regler som han tycker är strängare för småföretagare jämfört med större bolag.
– Vi har ett sällsynt krångligt regelsystem och förhoppningsvis kommer man att inse att de här reglerna inte är så särskilt funktionella i en snabbt föränderlig tid, säger Erik Sjölander, Småföretagarna.
En annan följd av krisen kan vara att strukturomvandlingen kommer att gå snabbare inom vissa områden, bland annat inom handeln.
– Den kan komma att snabbas på kraftigt. Nu kommer personer som normalt inte köper på Internet att göra det och tycka att det är bra. Så risken är att affärer som överlevde före krisen inte kommer att överleva efteråt, säger Olle Hage, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet.