När verkligheten blir något annat

Vill du läsa och bläddra i en tidning utan att det finns någon? Mixed reality är en ny teknik där digital och riktig verklighet blandas. Nu vill kommunen använda tekniken i stadsomvandlingen.

VERKLIGHET. Mixed reality-glasögon gör att den riktiga verkligheten blandas med den virtuella.

VERKLIGHET. Mixed reality-glasögon gör att den riktiga verkligheten blandas med den virtuella.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Norrbotten2017-04-05 17:50

KIRUNA

Under torsdagen presenterade kommunen ett projekt riktat mot stadsomvandlingen som innebär att man via hologram kan se infrastruktur under jord med särskilda glasögon som har tagits fram av IT-tjänstföretaget CGI.

Tekniken innebär att man exempelvis som grävmaskinist kommer att kunna se ledningar under marken och då gräva exakt. Information om hela infrastrukturen kan även analyseras, jämföras och sparas på ett nytt sätt.

– Det är en ny teknologi som heter Microsoft Hololens. Det kallas mixed reality och man kombinerar den riktiga verkligheten med den digitala till en enhet. I det här projektet ser man infrastruktur under marken genom att kombinera information om infrastruktur, GPS och virtuell verklighet, säger Robert Ylitalo, chef affärsutveckling norra Sverige vid CGI.

I framtiden kan tekniken innebära att man till exempel kan läsa och bläddra i en tidning fast man inte håller i någon.

– I kombination med artificiell intelligens kommer man att få superkrafter och ser mer och analysera information på ett sätt man aldrig skulle kunna göra annars. Exempelvis om man går förbi en busshållplats kan man se vilken tur bussarna tar när man går förbi en busshållplats eller när nästa buss kommer, säger Ylitalo.

Jag får testa glasögonen och det tar en stund innan ögonen vänjer sig och ett tecknat brunt litet hus finns plötsligt framför mig. Jag får instruktioner i hur man nyper åt huset för att antingen flytta på det, snurra eller förstora det. Efter att ha greppet på måfå i luften några gånger får jag till det och stoppar det först i soptunnan, men tar upp det igen och placerar huset på ett bord.

Anders Markstedt vid CGI tar det en nivå längre och drar upp ett stort blått hus, öppnar dörrarna och går in i det. Det han ser i glasögonen visas upp på en skärm via en projektor. Samtidigt som han går omkring på golvet visas huset inifrån i olika rum. En funktionen som är användbar för räddningstjänsten.

– Vid bränder där det är rökfyllt och svårt att se kan rökdykare se husritningen framför sig och kunna orientera förbi trappor och dörrar, säger huvudprojekledaren Mats Nilsson, chef hållbarhet och affärsutveckling på Tekniska Verken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om