"Några ören löser inte krisen"

För drygt en månad sedan protesterade Sveriges bönder i Stockholm. Nu är extra pengar är på väg till den krisande mjölkbranschen.

PROTESTERADE I STOCKHOLM. Henrik Wahlberg, Norrmejerier, Stefan Hardselius, bonde, Herbert Nyman, bonde och Nils-Olov Lindfors, LRF Norrbotten på Mynttorget i Stockholm.

PROTESTERADE I STOCKHOLM. Henrik Wahlberg, Norrmejerier, Stefan Hardselius, bonde, Herbert Nyman, bonde och Nils-Olov Lindfors, LRF Norrbotten på Mynttorget i Stockholm.

Foto: Privat (Arkiv)

NORRBOTTEN2015-10-16 10:15

Norrbottensbonden Herbert Nyman i Norrfjärden var en av hundratals bönder som gjorde sin röst hörd på Mynttorget.

LÄS MER: Hundratals bönder på väg mot Mynttorget

LÄS MER: Bucht möttes av burop från bönderna

Böndernas krav var att regeringen måste agera med konkreta åtgärder. Nu kommer det pengar från både EU och regeringen. I månadsskiftet november/december betalas 96 miljoner ut till svenska mjölkbönder och av dem är 76 miljoner från EU och 20 miljoner nationella medel.

– Regeringen ser allvarligt på mjölkböndernas sistuation och i den kris som råder är det angeläget att stärka företagens likviditet så snabbt som möjligt, säger Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister.

Herbert Nyman säger att EU-pengarna inte var någon nyhet.

– Det här är resultatet av krisen inom hela Europa där EU satte av en summa pengar för de drabbats. Sedan har man valt att tillskjuta nationella medel och det är bra. Det är en engångsåtgärd, men det är positivt att det görs för att dämpa effekterna. Det ger väl fyra-fem öre per kilo mjölk totalt, säger han.

Men det är inte nog, menar du?

– Om jag säger så här: det måste till en vändning på marknaden också. Om nedgången är närmare 60 öre, då är det klart att några ören inte löser krisen, säger Herbert Nyman.

Till våren skjuter regeringen till ytterligare 56 miljoner kronor ur nationella medel.

– Det är också välkommet även om det är lite oroande att man säger någon gång på vårkanten. Det är väl egentligen nu under hösten som är det svåraste läget för bonden.

Känns det som att era protester har gett resultat?

– Det var en tydlig markering, det är inte så vanligt med demonstrationer från böndernas sida i Sverige. Trycket har varit hårt från oss, säger Herbert Nyman.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, välkomnar beskedet.

– Det är en lättnad att regeringen äntligen agerar i det akuta läge som mjölkbönderna befinner sig i. LRF har jobbat hårt för att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ska förstå allvaret och att det även krävs politiskt ansvar, säger Helena Jonsson, förbundsordförande.

Däremot lägger regeringen ned tankarna på den statliga kreditgarantin.

– Vår gemensamma slutsats är idag att den statliga garantin riskerar att försätta lantbrukaren i ett sämre läge om denna hamnar på obestånd. Regeringen delar därför bankernas analys om att vi inte bör gå vidare med kreditgarantin, säger Sven-Erik Bucht.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om