Myndigheter agerade inte - trots anmälningar om barnmisshandel

Den tioåriga pojken kan inte längre bo hemma.
Han misshandlas både psykiskt och fysiskt, och utsätts för negativ särbehandling.
Under flera års tid har socialnämnden fått anmälningar om att pojken far illa - först nu har han placerats i ett familjehem.

En tioårig pojke på en mindre ort i Norrbotten har tvångsomhändertagits och placerats i familjehem eftersom det finns en            stor risk att han misshandlas fysisk och psykiskt om han fortsätter bo hemma hos sin mamma och styvpappa.FOTO: SCANPIX

En tioårig pojke på en mindre ort i Norrbotten har tvångsomhändertagits och placerats i familjehem eftersom det finns en stor risk att han misshandlas fysisk och psykiskt om han fortsätter bo hemma hos sin mamma och styvpappa.FOTO: SCANPIX

Foto: JONAS EKSTR÷MER / SCANPIX

NORRBOTTEN2012-11-05 05:26

Varje dag vid skolans slut försäkrar sig pojken om att det är till familjehemsmodern han ska gå till. Han är mycket orolig för att återvända hem till sin mamma, styvpappa och sina yngre halvsyskon.

Flyttade
För några år sedan flyttade familjen till en mindre ort i Norrbotten. Och hans syster är sedan en tid tillbaka redan placerad i ett familjehem. I socialnämndens utredning av den tioårige pojkens situation beskrivs syskonrelationen som mycket bättre sedan de båda två får bo i ett familjehem. Tidigare var han elak och avståndstagande mot sin syster men efter bara några veckor i det nya hemmet har omgivningen märkt "tydliga positiva förändringar". Han äter bättre
i skolan, tar hem skolarbete och berättar om sig själv och vad han gör på fritiden. Hans lärare berättar att han är mer positiv mot lärarna och tar själv kontakt med sin syster och är snäll med henne.

Skadade kompisarna
Samma lärare berättar hur hon känt mycket oro för pojken. Förut ville han inte åka hem när skolan slutade, gömde sig och skadade kompisarna. Vid ett tillfälle såg hon ett blåmärke under hans öga. Till slut började pojken berätta att styvpappan slog honom.

Undernärd
Familjen beskrivs leva isolerat på den lilla orten. Under flera års tid har socialnämnden fått in anmälningar, främst från skolan, om pojkens hälsa. Socialnämnden pekar på flera brister i mammans behandling av tioåringen. Han saknar rätt kläder och skor, periodvis har han saknat glasögon, mamman har avbokat besök i vården flera gånger och pojken har varit undernärd. I skolan har han haft hög frånvaro. Pojken har dessutom vid flera tillfällen sagt att styvpappan slår honom, vilket det pågår en polisutredning kring just nu.

Mamman vägrar samarbeta
Mamman motsätter sig påståenden om sonens situation och vägrar att samarbeta med socialnämnden. Hon känner sig kränkt och sårad och menar att pojken "hittar på historier" för att andra ska tycka synd om honom.

Förvaltningsrätten har slagit fast att socialnämnden kan omhänderta pojken enligt LVU, Lagen om vård av unga.

"Redan XX:s upplevelse av rädsla och särbehandling inom familjen, måste vara tillräcklig för att samhället ska kunna ingripa i familjekretsen och erbjuda pojken skydd", står det i domen.

Fakta Signaler från barn som far illa
  • Barnombudsmannen har i år släppt rapporten "Signaler" där de träffat barn och ungdomar som levt med våld i nära relationer. Deras berättelser har en gemensam nämnare och det är att våldet fick pågå en lång tid utan att upptäckas. Barnen har försökt signalera, men de vuxna har hört eller inte förstått.

Råden kommer från barn som själva upplevt våld i nära relationer:

# Ställ frågor

"Varför frågar man föräldrarna var blåmärkena kommer ifrån? Varför frågar ingen barnen?"

# Lyssna och respektera

"Psykologer på BUP ska sluta säga ’jag förstår att du mår dåligt’, den som jobbar inom socialtjänsten ska genomgåt ett lämplighetstest".

# Mer kunskap

"Man blir ju världsbäst på att ljuga och spela teater. Så de som jobbar med barn måste bli utbildade så att de ser det. Lärare, myndigheter, vuxna, barn och ungdomar måste få mer föreläsningar och utbildningar om våld och sexuella övergrepp".

# Bättre rutiner

"Alla måste samverka mer, det blir grötigt när polisen, socialen, skolan och alla olika gör varsin utredning. Det ska finnas en person vid barnets sida. Och man ska inte behöva vänta så länge med att få prata med polisen".

# Trygghet och skydd

"Det ska vara möjligt att skicka sms till polisen om det uppstår en akut situation. Alla larm från barn måste tas på allvar. Lämna inte kvar övriga syskon i den hemmiljö som utreds".

Källa: Barnombudsmannen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om