Kritiken från fiskarna har varit massiv mot att Havs- och fiskemyndigheten, Hav, inför denna säsong, införde en kvot på max 454 ton till årets fiske av siklöja. Sex dagar blev fisket som avslutades i söndags då kvoten var fylld.
Efter kritiken, som handlar om att det finns så mycket fisk att kvoterna inte behövs, öppnar nu Hav uppför för en utvärdering.
– Ja, så är det. Dessutom är det så att SLU själva beskriver en viss osäkerhet när det gäller skattningen av framför allt sälens påverkan. Det är därför vi är i den här situationen att myndigheten har tillåtit ett fiske över huvud taget trots att rådgivningen är noll, säger Martin Karlsson, utredare vid Havs- och fiskemyndigheten.
Hav är myndigheten som beslutar om kvoter utifrån rådgivning från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Till årets säsong gav SLU rådet att ingen siklöja alls fick fiskas men efter kritik från fiskarna så tillät Hav en halverad fiskekvot jämfört med året innan.
I fredags hölls ett första möte där Hav, SLU och Sveriges fiskares producentorganisation, samt Norrbottens kustfiskares producentorganisation deltog. Det var ett inledande möte där riktlinjerna inför två följande möten lades upp.
– För det första måste all data kritiskt granskas och då framför allt det här med sälens predation och på vilket sätt de tar hänsyn till det, för det är ett av de största problemen. Det andra är att man måste titta på siklöjans biologi och om fisket ens påverkar sikens beståndsdynamik, säger Teija Aho, Sveriges fiskares producentorganisation, som varit kritiskt till dagens system.
– Man gör en sådan här utvärdering vart tredje–fjärde år. Det är två delar. Man ska titta på de data som finns och så ska man bestämma vilken modell som ska användas de närmaste tre–fyra åren. Viktigt är också referenspunkterna. Hur ser siklöjebeståndet ut och hur relaterar det till olika förvaltningsmålen? säger Johan Lövgren, SLU.
– Det är forskningens ansvar att svara på varför fiskarna får så mycket fisk i år. Sedan är det väldigt olyckligt att vi har två diametralt motsatta bilder. Där tycker jag myndigheten ska stå i mitten och vara lite försiktiga, säger Martin Karlsson, Hav.
Vid mötet den 27–29 oktober ska de titta på de data som ingår och vid mötet den 7–10 december kommer de att titta på de modeller och referenspunkter som används.