I den strategiska planen 2020-2022 som klubbades 4 juni anslog regionen 5 miljoner 2020 och ytterligare 3,3 miljoner 2021 för att Kalix och Kiruna ska få MR-kameror. Men det är långt i från tillräckligt för att täcka investeringskostnader samt personalkostnader för en permanent MR-kamera. Men i november i fjol beslutades att respektive sjukhus ska ha en MR-kamera. Just nu är det upp till bland andra Maria Bergkvist att lösa problemet med hur.
Har ni något kostnadstak att förhålla er till?
– Nä.
Men hur mycket får en MR-kamera kosta?
– Nämen, det finns ju inte. Pengarna är inte beslutade varken när det gäller fastighetsinvesteringen eller den medicintekniska utrustningen. Om jag förstått det rätt kommer vi inte få det beslutet förrän i oktober. Däremot är politiken väldigt tydliga i media om att detta ska genomföras.
Just nu är fokus på Kalix där underlaget för fastighetsombyggnad och bemanning håller på att tas fram. I nuläget finns en röntgensjuksköterska med MR-kompetens men det skulle behöva vara tre till samt en i beredskap och radiolog.
– Rekrytering pågår, säger Maria Bergkvist.
Stadsomvandlingen i Kiruna har gjort staden sjukhus till en politisk stridsfråga och ännu är varken placering eller tidshorisont cementerad.
Är det rimligt att anpassa nuvarande sjukhuset om det ändå ska rivas?– Det är jättesvårt för mig att säga, vi vet en ungefärlig kostnad på att bygga om i ett sjukhus för vi har precis gjort Piteå färdigt.
– Men jag tänker att vet vi om att det ska byggas ett nytt sjukhus så kanske en kan tänka sig alternativa lösningar med en MR-trailer eftersom det är oerhört kostsamt att gå in i en befintlig byggnad. Det är betydligt bättre att ha förutsättningar från början.
Sjukvårdspartisten och kirunabon Sten Nylén har uttryckt att inga fler beslut behöver fattas kring MR-kameror utan att det bara är att verkställa.
Så varför ska ni ta fram ett underlag för politiken?– Vi utgår från att det ska MR-kamera till Kalix och Kiruna, men politiken vill ju ändå ha ett underlag för vad det kommer att innebära så är det ju, säger Maria Bergkvist.
Trots ökningar i MR-undersökningar är frågan om placeringen av MR-kameror i Kalix och Kiruna underlättar.
– Som det ser ut nu kommer vi inte att belägga en magnetresonanskamera i Kiruna fullt ut. Troligen inte i Kalix heller.
Idag hanteras Malmfältens behov av MR-undersökningar av Gällivares sjukhus. Det stora trycket ligger nämligen längs kusten, se separat artikel.