MR-kamera till vilket pris som helst?

I spartider står regionledningens prestigeinvestering fast – Kalix och Kiruna ska ha MR-kameror. Men vilket pris är politiken beredda att betala? Svaret från Maria Bergkvist, länschef för bild- och funktionsmedicin är: "Det vet vi inte ännu".

Regionrådet Kenneth Backgårdh har tillsammans med Sten Nylén, tidigare S men numera partikamrat till Backgårdh, drivit frågan om MR-kamera till Kalix och Kiruna i mål. Men verkställandet kvarstår.

Regionrådet Kenneth Backgårdh har tillsammans med Sten Nylén, tidigare S men numera partikamrat till Backgårdh, drivit frågan om MR-kamera till Kalix och Kiruna i mål. Men verkställandet kvarstår.

Foto: Jonas Andersson

Norrbotten2019-06-10 06:00

I den strategiska planen 2020-2022 som klubbades 4 juni anslog regionen 5 miljoner 2020 och ytterligare 3,3 miljoner 2021 för att Kalix och Kiruna ska få MR-kameror. Men det är långt i från tillräckligt för att täcka investeringskostnader samt personalkostnader för en permanent MR-kamera. Men i november i fjol beslutades att respektive sjukhus ska ha en MR-kamera. Just nu är det upp till bland andra Maria Bergkvist att lösa problemet med hur.

Har ni något kostnadstak att förhålla er till?

– Nä.

Men hur mycket får en MR-kamera kosta?

– Nämen, det finns ju inte. Pengarna är inte beslutade varken när det gäller fastighetsinvesteringen eller den medicintekniska utrustningen. Om jag förstått det rätt kommer vi inte få det beslutet förrän i oktober. Däremot är politiken väldigt tydliga i media om att detta ska genomföras.

Just nu är fokus på Kalix där underlaget för fastighetsombyggnad och bemanning håller på att tas fram. I nuläget finns en röntgensjuksköterska med MR-kompetens men det skulle behöva vara tre till samt en i beredskap och radiolog.

– Rekrytering pågår, säger Maria Bergkvist.

Stadsomvandlingen i Kiruna har gjort staden sjukhus till en politisk stridsfråga och ännu är varken placering eller tidshorisont cementerad.

Är det rimligt att anpassa nuvarande sjukhuset om det ändå ska rivas?

– Det är jättesvårt för mig att säga, vi vet en ungefärlig kostnad på att bygga om i ett sjukhus för vi har precis gjort Piteå färdigt.

– Men jag tänker att vet vi om att det ska byggas ett nytt sjukhus så kanske en kan tänka sig alternativa lösningar med en MR-trailer eftersom det är oerhört kostsamt att gå in i en befintlig byggnad. Det är betydligt bättre att ha förutsättningar från början.

Sjukvårdspartisten och kirunabon Sten Nylén har uttryckt att inga fler beslut behöver fattas kring MR-kameror utan att det bara är att verkställa.

Så varför ska ni ta fram ett underlag för politiken?

– Vi utgår från att det ska MR-kamera till Kalix och Kiruna, men politiken vill ju ändå ha ett underlag för vad det kommer att innebära så är det ju, säger Maria Bergkvist.

Trots ökningar i MR-undersökningar är frågan om placeringen av MR-kameror i Kalix och Kiruna underlättar.

– Som det ser ut nu kommer vi inte att belägga en magnetresonanskamera i Kiruna fullt ut. Troligen inte i Kalix heller.

Idag hanteras Malmfältens behov av MR-undersökningar av Gällivares sjukhus. Det stora trycket ligger nämligen längs kusten, se separat artikel.

Fakta: Detta är MR

MR, magnetisk resonanstomografi, är en teknik som gör det möjligt att ta bilder av nästan alla kroppens organ. Med en magnetkameraundersökning går det att upptäcka sjukdomar, kartlägga skador och följa upp behandlingar.

Vid undersökningen får patienten ligga på en brits som skjuts in i en magnettunnel och ligga stilla medan bilderna tas. Undersökningen tar mellan 20 och 45 minuter.

Patienten kan undersökas flera gånger utan att riskera strålskador eftersom MR-kameran tar bilder med hjälp av magnetfält och radiovågor.

De tre MR-kameror som köpts till Piteå (en) och Sunderbyn (två) kostade regionen 45 miljoner kronor. 2016 tecknade Region Norrbotten tillsammans med Region Västernorrland och Region Västerbotten ett avtal om hyra av en mobil MR-kamera från Aleris. Maximalt, beroende på antalet undersökningar, har den hyran kostat regionen 22,3-29,8 miljoner kronor från 2016 till 2018 (avtalet är förlängt till 2020). Detta är baserat på om 3000 undersökningar utförts per år. Regionen bedömer att de utfört cirka 2400 för 2018. Då ingår bemanning och granskning av undersökningar.

Källa: Region Norrbotten, Vårdguiden 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om