– Jag tycker att ledningen snäppat upp sig och blivit bättre på att lyfta rätt frågor, säger Nordlund, ledamot i distriktsstyrelsen.
Miljöpartiet gick till kongress i ett läge som av många anses som prekärt. Väljarstödet i Sifos senaste mätning i september var 4,2 procent och i Novus senaste undersökning över förtroende för partiledarna hamnade Miljöpartiets språkrör näst sist.
Nordlunds reflektion är att MP haft fel fokus.
– Vi har pratat för mycket om vad vi vill bort ifrån i stället för vad vi vill göra. Nu på kongressen har det varit mycket sakpolitik. Lite fokus på att vara populär och istället tyngdpunkt på vad vi vill få igenom. Social rättvisa, jämställdhet och miljön, det är våra viktigaste frågor som vi måste få fram vårt budskap kring och där har vi haft bättre diskussioner nu än tidigare. Generellt har det varit stimulerande och roligt. Det kommer att visa sig framöver i starkare stöd.
En stridsfråga är Centerns ultimatum på stärkt äganderätt i skogen och uppluckrat strandskydd på glesbygden för att stödja regeringens budget senare i höst. Två frågor som Miljöpartiet knappast kan acceptera, men Nordlund tror att partierna ska hitta en överenskommelse.
– Den bild som målats upp i media är lite väl polariserad. Vi har själv lämnat in remisser om strandskyddet, där vi vill öppna upp och förtäta vissa områden medan andra bör få ett tydligare skydd. Jag ser bara hur det är ställt där jag bor, i Kalix skärgård. Där är stränderna redan bebyggda till stor del och de få öppna områden som finns kvar för allmänheten tror jag de flesta är överens om bör bevaras så.
Sven Nordlund fortsätter:
– Nu vet jag inte hur Centern framställer sina krav och kongressen har inte heller behandlat detta nu, utan det kommer de närmaste veckorna. Men vi är inte så långt ifrån varandra som framställts, säger han.
Hur långt är ni beredd att gå för att rädda regeringens budget?
– Det kan jag inte säga något om, jag har ingen direkt insyn där.
Vad har ni sagt om de höga bränslepriserna på kongressen?
– Det är ju inte i första hand en politisk fråga. Generellt sett så är vår inställning att omställningen för att komma bort från bensin och diesel måste påskyndas. Sedan måste vi samtidigt hitta metoder så att en barnfamilj har råd att ta sig till och från jobbet. Där kan man tänka sig någon form av avdrag, speciellt för landsbygden.