Försäkringsmedicinsk rådgivare, FMR, är ett begrepp som nämns i samtal som vi har haft med sjukskrivna som har fått sin sjukpenning indragen. "Det sitter någon där och ska avgöra om jag är frisk nog att jobba, utan att ens ha träffat mig personligen", säger en av de personer som vi har varit i kontakt med i samband med publiceringen av artikelserien Skadad på jobbet. "Min handläggare sade att jag hade noll procents arbetsförmåga, men att hon måste rådgöra med den försäkringsmedicinska rådgivaren... Sedan drogs min sjukpenning in", berättade Monica Lahti, som vi träffade i slutet av januari. Men vad är det egentligen som de försäkringsmedicinska rådgivarna ska göra? Enligt Försäkringskassan är de precis det som namnet också visar, rådgivare. Alla beslut fattas av handläggare, enligt Sofie Östling vid enheten för partnersamverkan och försäkringsmedicin på Försäkringskassans huvudkontor i Stockholm.
– Den försäkringsmedicinske rådgivaren konsulteras oftast när det handlar om komplexa ärenden, samsjuklighet och ärenden som har pågått länge. Ibland finns det flera sjukskrivande läkare med i bilden och det kan vara svårt för en handläggare att få överblick över det medicinska underlaget.
Vilken utbildningsbakgrund har de försäkringsmedicinska rådgivarna?
– De är läkare, alla med olika specialiteter. De är specialister i allmänmedicin, de kan vara ortopeder, psykiatriker eller utbildade inom exempelvis smärtrehabilitering.
Kan rådgivarens utlåtande avgöra ett ärende?
– Jag skulle inte säga det. Rådgivarnas utlåtande är bara en del av alla övriga handlingar i ett ärende, där den behandlande läkarens bedömning väger väldigt tungt.
Enligt Sofie Östling är det helt upp till varje enskild handläggare om en försäkringsmedicinsk rådgivare ska kopplas in i ett ärende eller inte.
– FMR ska hjälpa handläggaren med att förstå medicinska underlag, men man får aldrig ta på sig behandlande läkares roll. FMR ska tydliggöra om det finns en logisk följd mellan en persons diagnos och funktionsnedsättning och om funktionsnedsättningen leder till aktivitetsbegränsningar. Den rollen är jätteviktig.
Men några personliga möten med en patient ska rådgivarna aldrig ha, enligt Sofie Östling.
– Nej. FMR ska endast använda sig av det material som har inkommit till Försäkringskassan.
0920-26 28 65