Mönstringsunderlaget är nu utskickat – med reviderade frågor

Nu pågår utskicken av mönstringsunderlaget. Frågorna har för i år reviderats något utifrån ett jämställdhetsperspektiv.

Mönstringen är snart igång.

Mönstringen är snart igång.

Foto: Robert Lundberg

Norrbotten2018-04-07 07:00

Nu har snart alla som fyller 18 år fått hem mönstringsunderlaget som Rekryteringsmyndigheten skickar ut. Mönstringsunderlaget består av ett antal kryssfrågor och det är detta underlag som myndigheten använder för att sålla ut ungdomar till mönstringen. Efter att underlaget skickats ut har man två veckor på sig att svara. Kommer inget svar skickas en påminnelse ut och ungdomen har ytterligare två veckors svarstid på sig. Förra året valdes 1500 personer ut för värnplikten och sedan 2017 är även kvinnor värnpliktiga.

Frågorna som ingår i mönstringsunderlaget har gjorts om och reviderats, bland annat utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Det har bland annat lagts till en fråga om man har trakasserat/kränkt någon på nätet eller i verkligheten, mer än tre gånger. Till frågan om den svarande har gynekologiska besvär har det lagts till PMS och PMSD.

Det är flest män som väljs ut för mönstring och det beror enligt chefsjuristen Jan Nyquist på att männen svarar att de är motiverade att göra värnplikten.

Kan du berätta om de revideringarna ni gjort av frågorna?

– Vi har haft en ungdomspanel som tittat på den och kommit med inspel och vi har försökt göra dem mer förståeliga och tydliga. Vi har även tittat på könsaspekter och om det finns sådana vi behöver omhänderta.

Tas någon hänsyn till kön i testerna i mönstringen?

– Det finns inga särskilda nivåer för kvinnor- alla går på samma och det är försvarsmakten som sätter nivåerna för respektive befattning. Det handlar om muskelstyrka exempelvis, så det är ingen kvotering i dagsläget.

Han säger att det just nu pågår diskussioner om att sänka kraven för vissa befattningar för få in kvinnor på fler befattningar men har ingen information om detta har gjort för årets värnplikt.

Eftersom det är så pass få som väljs ut för värnplikt är det liten risk att väljas ut trots att man inte vill, men händer det har man möjlighet att ansökan om vapenfri värnplikt. Idag finns ingen sådan utbildning men en utbildning utan vapen kan tillkomma i framtiden. Den som har fått mönstringsunderlaget är skyldig att svara på frågorna, och gör man inte det kan man beläggas med ett vite. Den som kallas till mönstring men inte dyker upp kan dömas av tingsrätten till böter och skolkar man från värnplikten riskerar man fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!