Monika och Chris gör priset till Årets Norrbottning

Monika Strand och Chris White är de som gör det nya priset till Årets Norrbottning. Nytt för i år är att det endast är Norrländska socialdemokraten som delar ut priset.
– Vi ville att priset skulle symbolisera Norrbotten, säger Monika Strand

De gör priset till Årets Norrbottning

Foto: Reino Jillker

Norrbotten2024-12-30 00:01

Monika Strand lutar sig koncentrerat över det som ska bli medaljongerna till Årets Norrbottnings nya priser. Försiktigt trycker hon till och kontrollerar sedan att präglingen av texten blir som hon tänkt sig.

– Det är svårt att få texten jämnt präglad, så jag får göra det flera gånger, säger hon.

undefined
Monika Strand lägger sista handen vid ett av de pris som ska delas ut till Årets Norrbottning.

Det är i Monika Strands och Chris Whites ateljé på Kronan i Luleå som de skapat priset: en rakubränd burk med ett renhorn monterat på locket.

– När vi gjorde den här så tänkte vi på Norrbotten. Vi ville att den vita burken skulle symbolisera den krackelerade isen och renhornet är det som är ganska typiskt för Norrbotten. Inuti är den turkos och det får väl vara havet då, säger Monika Strand.

undefined
Präglingen av texten är första steget i det som ska bli en medaljong.

Priset har delats ut sedan 1994 av Norrbottens-Kuriren och sedan 2017 tillsammans med Norrländska socialdemokraten, NSD. Nytt för i år är att Årets Norrbottning endast delas ut av NSD, medan Årets Luleåbo delas ut av Norrbottens-Kuriren. På nyårsafton tillkännages vilken norrbottning som får motta priset.

undefined
Chris White har lång erfarenhet som keramiker. I Finland där han tidigare bodde gjorde han flera priser. Tillsammans med Monika Strand gör han priset till Årets Norrbottning.

Chris White som nästa år varit keramiker i femtio år, kommer ursprungligen från Poole i Dorset i södra England, där han lärde sig att arbeta med keramik. Efter 39 år i Finland, där han bland annat jobbat för Pentik, träffade han Monika och flyttade för 6,5 år sedan till Sverige.

– Även om människorna är olika i Finland och Sverige så är stilen, designen och smaken ganska lika, säger han.

Priset är drejat i rakulera som innehåller mer chamotte, vilket gör den tåligare. Sedan är det rakubränt, vilket är en japansk bränningsmetod från 1500-talet.

– Det karaktäristiska är de här krackeleringarna. Ja, japanerna gillar vår nordiska stil och vi dras till deras stil. Så det är enkelt och fint, säger Monika Strand.

undefined
"Vi ville att priset skulle symbolisera Norrbotten", säger Monika Strand.

Själv har Monika Strand gått en treårig konstutbildning på Sunderby folkhögskola. Hon är även konstpedagog och är utbildad textilare. För fem år sedan startade hon och Chris företaget Mokk.

– Jag har alltid drömt om att hålla på med händerna. Jag har även haft Studio 31där jag höll på med keramik, emalj och textil, men jag har liksom fastnat i leran, säger hon.

undefined
"Det är svårt att få texten jämnt präglad", säger Monika Strand, som här arbetar med medaljongerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!