Mördarsnigeln tål inte kyla något vidare, men enligt Lena Bondestad ger snötäcket ett gott skydd för de brunsvarta, slemmiga trädgårdsmarodörerna.
– Sista åren har vi fått in uppgifter om enstaka sniglar, men dem har man tagit livet av direkt innan de hunnit sprida sig. Förra året fick vi in ett exemplar, men det visade sig vara en annan art som liknar mördarsnigeln, säger Lena Bondestad och tillägger att alla misstänkta fall skickas till Göteborg för analys.
Om det inte finns en fysisk snigel att skicka iväg ska det vara en bra bild på djuret, tagen från sidan.
– Det måste gå att se andningshålets placering för att kunna artbestämma dem.
Fyndet i Kalix är ännu inte bekräftat som mördarsnigel. En vanlig väg till införsel av arten på nya platser är via plantskolor söderifrån, eller att någon helt enkelt tar med sig trädgårdsväxter från släktingar eller andra bosatta i områden där mördarsnigeln är etablerad. Snigeläggen frodas nämligen i botten på fuktiga krukor, enligt Lena Bondestad. Mördarsnigeln är en art i familjen skogssnigel.
De fynd som tidigare har bekräftats i Norrbotten har varit fullvuxna sniglar, men det kan vara betydligt svårare att upptäcka snigeläggen. I Västerbotten finns specialtränade hundar, som kan spåra upp såväl fullväxta sniglar som snigelägg.
Varför är denna art så fruktad?
– Den orsakar ju stor skada i trädgårdar och parker. Om sniglarna tar sig in i ensilage kan de göra stor skada när de dör och ruttnar där i, hästar är väldigt känsliga. Mördarsniglar kan bli många på kort tid om de hittar en miljö de trivs i.
Den som misstänker att det som kryper omkring hemma i trädgården är en mördarsnigel bör bokstavligen klippa till direkt.
– Hugg huvudet av den med en spade eller klipp av huvudet med en sax. Det är mest humant, tycker jag, säger Lena Bondestad.
Risken för att mördarsnigeln etablerar sig i Norrbotten är stor, då den redan finns i Västerbotten. Lena Bondestads råd för att undvika en etablering är att granska alla växter man köper från handelsträdgårdar söderifrån.
– Det är ju väldigt tråkigt när de dyker upp, för de förstör allt. De äts inte upp av några andra djur heller, eftersom de är så slemmiga. Det brukar sägas att myskänder äter mördarsniglar, men de äter faktiskt helst annat i första hand, säger Lena Bondestad.