Misstanken: Delade ut jägarbevis mot mutor

40 personer ska ha köpt sina jägarbevis utan att behöva genomföra några teori- och skjutprov. Två provledare från Tornedalen står nu i fokus när den stora muthärvan ska prövas i domstol.

Norrbotten 18 november 2019 10:32

De båda provledarna från Tornedalen åtalas för grovt tagande av muta för att ha tagit emot hundratusentals kronor mot att dela ut jägarbevis till personer som inte har någon rätt till det.

Utan att ha gjort vare sig teori- eller skjutprov ska 40 personer ha fått sina jägarbevis. Personerna som har fått sina jägarbevis har inte ens behövt visa sig i länet. Istället har de betalat minst 3 000 kronor var och för det ska provledarna ha skrivit på att personerna har genomfört sin jägarexamen och klarat alla nödvändiga prov i Tornedalen. Med hjälp av intygen som provledarna ska ha skrivit har flera personer kunnat köpa vapen. Det skriver åklagaren från riksenheten mot korruption, Leif Görts, i sin stämningsansökan mot provledarna.

Görts har varit med i den omfattande utredningen där man har hållit i förhör med ett 70-tal av de som har fått sina jägarbevis av provledarna i Tornedalen. Ett 30-tal förnekar mutor och menar att de har gjort jägarexamen i Tornedalen. Men åtminstone 40 har sagt att de aldrig har varit på plats hos provledarna. En del har redan fått böter. Andra får vänta på en rättsprocess. Till det här åtalet har man bara fokuserat på provledarna som ska ha tagit emot mutor.

Båda provledarna har erkänt åtminstone delar av brottsmisstankarna.

– Under förhör så har de själva talat om att det har kostat 3 000 kronor för jägarbeviset. Vi kommer att ha yrkande om förverkande på 60 000 kronor från var och en, säger kammaråklagare Leif Görts.

 

Redan i mars lämnade åklagaren in stämningsansökan mot provledarna från Tornedalen som i första hand åtalas för grovt tagande av muta eller i andra hand för grovt osant intygande.

Nästa vecka börjar huvudförhandlingen i målet i Haparanda tingsrätt. Åklagarsidan menar att det misstänkta brottet är så allvarligt att frågan om fängelsestraff kan komma att väckas för misstänkta provledarna. Detta eftersom de agerat systematiskt, för egen vinnings skull och för att de har haft en särskild ansvarsfull ställning.

– Ska man släppa ut folk med älgstudsare i skogen så ska de veta vad de håller på med. Det är så jävla uppenbart, på ren svenska, säger Leif Görts.

En tredje person från Gävle är inblandad i åtalet, misstänkt för att ha förmedlat personuppgifter och pengar från ett tiotal inblandade till en av provledarna. Gävlebon åtalas för medhjälp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa