Charlotta Söderberg, Norrbottens Medias valexpert, konstaterar att det inte är klarlagt varför traditionella Socialdemokratiska väljare i Norrbotten tenderar att rösta på ett lokalt eller regionalt parti, som Sjukvårdspartiet, när de vill ha ett maktskifte i politiken. Sjukvårdspartiet bildades i protest mot placeringen av länets största sjukhus i Sunderbyn på 1990-talet.
Kan det bero på att missnöjda S-väljare är beredda att bryta med sitt parti, men inte helt med sin ideologi?– Det är väl en rimlig förklaring. Så kallade missnöjespartier brukar ju dessutom etikettera sig själva som tvärpolitiska.
Ett exempel på ett annat missnöjesparti som nådde lokala framgångar var Kirunapartiet.
Detta beteende hos väljarna kan vara en förklaring till att Liberalerna nu riskerar att tappa samtliga av sina mandat i regionfullmäktige, sedan partiet minskat från 3,4 procent av rösterna i valet 2014 till 2,9 procent nu.
– Liberalerna hade som litet parti inte råd att förlora de där få rösterna. Det är tydligt att det finns ett missnöje över hur vården i Norrbotten har skötts, men väljarna går hellre till Sjukvårdspartiet än till oppositionspartier som har funnits i landstinget sedan 1916, säger Charlotta Söderberg
Hon påpekar att i stort sett alla partier i regionen, utom Sverigedemokraterna, har förlorat röster till Sjukvårdspartiet.
Hon ser inte någon fara för att Sjukvårdspartiet skulle få svårt att axla rollen som styrande parti, som däremot andra lokala partier kan ha.
– Sjukvårdspartiet har ju funnits med i 24 år. Men i andra fall kan lokala missnöjespartier bli kortlivade, eftersom de saknar den partistruktur i ryggen som de kan behöva för att kunna axla ansvaret i en kommun.
Ett liknande väljarbeteende som i Norrbotten finns i Göteborg, där Demokraterna kom in som nytt parti och fick många röster i kommunvalet.
– Det är samma tendens som här. Strukturen liknar den som finns i Norrbotten.
Annat som kan locka väljare att rösta på andra partier än de brukar är starka företrädare som har profilerat sig i vissa frågor, enligt Charlotta Söderberg. Ett tydligt exempel är Centerpartisten Gunnar Selberg i Kiruna, där partiet blev kommunens största med 33 procent av rösterna i årets val.